Zwanger worden

Op deze site lees je van alles over zwanger zijn, bevallen, kinderen enz. Heel leuk allemaal, maar dan moet je wel eerst zwanger worden! Helaas is niet iedereen even snel zwanger. Zijn er nog tips en trucs om snel(ler) zwanger te worden? Toen mijn vriend en ik ervoor gingen heb ik er veel over opgezocht en gelezen. Ik zet alles op een rij:

#1 Stoppen met anticonceptie

Als je zwanger wilt worden stop je natuurlijk met anticonceptie. Vanaf dat moment ben je ook vruchtbaar. Toch raadt men aan eerst één of twee menstruaties af te wachten. Dit omdat je dan beter kan bepalen wanneer je het meest vruchtbaar bent, of terwijl wanneer je ovuleert. Wanneer het gelukt is, is het ook makkelijker berekenen wanneer je bevrucht bent. Je zwangerschapstermijn wordt namelijk berekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie.

#2 Ovuleren

Er zijn maandelijks bepaalde dagen waarop je ovuleert, wanneer je dus het meest vruchtbaar bent. Sommige vrouwen voelen de ovulatie, ze voelen dan zeurende steken in hun onderbuik. Wanneer je dit niet hebt, is het helemaal niet gek hoor! Op internet zijn veel ovulatie calculators te vinden, door het invullen van de datum van je laatste menstruatie en de lengte van je menstruatie wordt er een datum berekend. Je kan bij de drogist ook ovulatietesten kopen. Hiermee kan je nog nauwkeuriger bekijken wanneer je ovuleert.

#3 Foliumzuur

Het is belangrijk om foliumzuur te slikken vanaf het moment dat je zwanger zou willen worden, en zeker wanneer je zwanger bent. Op apotheek.nl lees ik dat foliumzuur van belang is voor de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind. Zelf wist ik dit niet en ben ik begonnen met foliumzuur toen ik net zwanger was. Je kan dit bij elke drogist kopen.

#4 Gezond leven

Als je zwanger wilt worden is een gezonde leefstijl belangrijk. Eet gezond, zorg dat je een gezond gewicht hebt en beweeg regelmatig. Een ongezonde leefstijl kan het zwanger worden bemoeilijken en kan voor complicaties zorgen tijdens de zwangerschap.

#5 Wat NIET doen

Er zijn ook een aantal dingen die je moet laten als je zwanger wilt worden (of bent).

  • Roken
  • Alcohol, ook als je zwanger wil worden is het beter geen alcohol te drinken, dit is beter voor de vruchtbaarheid. Dit geldt ook voor mannen!
  • Drugs
  • Gebruik je medicijnen, check dan bij je huisarts of dit geen kwaad kan.

#6 Nu voor het echie!

Na al het oefenen is het dan nu tijd voor het echie! Je bent gestopt met anticonceptie, je weet wanneer je ovuleert, je slikt foliumzuur en bent gestopt met alle ‘slechte’ dingen. Wat er nu moet gebeuren weet je wel! Zorg er vooral voor dat dit leuk is en blijft! Succes!

Lukt het niet binnen een paar maanden, maak je geen zorgen. Gemiddeld duurt het zo’n 6 maanden voor je zwanger bent, het kan sneller maar zeker ook langer duren. Zijn jullie na een jaar proberen nog niet in verwachting, maak dan een afspraak bij de huisarts!

Sanne