Zonbescherming

De eerste mooie dagen hebben we al gehad! Heerlijk dat lenteweer. Maar heb jij ook al misgegrepen in de kast toen je op zoek was naar zonnebrandcrème voor je kindje? Omdat Boris een gevoelige huid heeft en laatst al met uitslag van het dagverblijf terugkwam (omdat hij daar was ingesmeerd wat natuurlijk heel goed is!) besloot ik me te verdiepen in zon, zonnebrand en UV-straling.

Uv-straling en SPF?

De zon is een vuurbal die een onvoorstelbare hoeveelheid energie uitstraalt. Dat we niet onbeperkt kunnen zonnen, komt vooral door een klein deel van alle zonnestralen: de ultraviolette straling (UV). Te veel UV-straling kan schade aan de huid veroorzaken: op korte termijn verbranding, op lange termijn een versnelde veroudering van de huid, maar ook een grotere kans op huidkanker.

De hoeveelheid UV-straling hangt niet af van de temperatuur. Ook op een zonnige dag met lage temperaturen kan er veel UV-straling zijn. Alle reden dus om onszelf en de kleintjes hier goed tegen te beschermen. (bron: brochure Veilig zonnen van Nederlandse Kankerbestrijding KWF)

Maar wist je dat kleding niet altijd alle UV-straling tegenhoudt? Een wit T-shirt heeft bijvoorbeeld een SPF van 5 en als het T-shirt nat is, geeft deze helemaal geen bescherming meer. SPF?! Zul je denken, wat houdt dat in? SPF staat voor Sun Protection Factor.

Dit geeft aan hoeveel keer langer iemand in de zon kan blijven zonder te verbranden bij gebruik van de zonnebrandcrème vergeleken met niet-gebruik van de crème. Bij een SPF van 4 kan iemand die na 10 minuten onbeschermd in de zon nog net geen last heeft van verbranding 40 minuten in de zon zonder te verbranden. Indien diezelfde persoon factor 15 zou gebruiken is dat 150 minuten (2½ uur). (bron: Dr. Veldhuis blog)

Er zijn, zeker voor kleine kinderen, speciale UV kleren te koop die wel beschermen tegen de zon. Hiermee kan je je kind dus extra beschermen tegen de UV-stralingen.

Zonbescherming, hoe zit het nou?

Wat smeer je nou op je lichaam of op dat van je kindje wanneer je zonnebrandcrème gebruikt? Best een belangrijke vraag, want wist je dat maar liefst 60%(!) van wat je op je huid smeert in je lichaam terecht komt?

Hoewel we zonnebrandcrèmes juist smeren ter bescherming van onze huid, zitten er in veel crèmes ook schadelijke stoffen. Zo zitten zonnebrandcrèmes vol UV-filters waar wetenschappers serieuze waarschuwingen voor afgeven. Code rood in sommige gevallen. En dan zijn er ook nog de siliconen, parabenen, aluminium en agressieve conserveermiddelen om die filters stabiel en smeerbaar te maken. Vind je het interessant om te lezen wat deze middelen doen of waar het voor is lees dan verder op Loveli.nl.

Korte conclusie:

Zonnebrandcrèmes zijn niet per definitie zo onschuldig als ze lijken! Geen zin om je verder te verdiepen, maar wil je toch een crème die minder schadelijk is, kijk dan op LittleList.nl. Hier staan tien geteste crèmes met zoveel mogelijk veilige filters en écht geschikt voor de dunne tere kinderhuid. Daarnaast wordt er uitgelegd wat erin zit, of liever gezegd, wat er niet in zit!

Mijn eigen ervaringen

Zelf heb ik nu de crème van Drs. Leenarts gekocht. Met name omdat deze een Huid Allergie Keurmerk heeft. Omdat deze crème niet in factor 50 beschikbaar is heb ik voor de langere momenten buiten ook de crème van Ladival gekocht. Ik heb ze tijdens de afgelopen mooie dagen allebei kunnen testen, en ik kan ze beide aanraden!

Sanne