luiertas

De eerste paar keer dat ik alleen met mijn dochtertje op stap ging, vond ik het maar een gedoe hoor. Wat moest ik veel meenemen! En al is die luiertas nog zo groot en past er nog zo veel in, toch kwam het regelmatig voor dat ik wat vergeten was. Nou is het op zich geen ramp als je een keer een speelgoedje vergeet, maar ik spreek uit ervaring als ik zeg dat niet zo handig is als je geen fles bij je hebt terwijl je al gestopt bent met de borstvoeding. Of als je er tijdens het verschonen pas achter komt dat de billendoekjes op zijn.

Inmiddels is het inpakken van de luiertas dagelijkse routine en draai ik er mijn hand niet meer voor om, maar voor alle new-moms, maakte ik een lijstje met items die je zeker niet moet vergeten als je de luiertas inpakt!

Voor je baby

 • Luiers. Een beetje een open deur, maar toch. Ze moeten er zeker in, en liever een paar te veel!
 • Billendoekjes. Ik spreek dus uit ervaring. Check voordat je weg gaat ál-tijd of er nog voldoende doekjes in het zakje zitten.
 • Een verschoningsmatje. Geen must, maar zelf vind ik de verschoningsmatjes in restaurants vaak niet erg fris, dus leg er gráág mijn eigen matje bovenop.
 • Luierzakjes. Erg handig om gênante geurtjes na het verschonen te voorkomen, maar ook om eventuele vieze kleertjes in te stoppen.
 • Extra kleertjes. Voor als het eerste setje in het zakje moet.
 • Billenzalf. Want rode billetjes zijn zo zielig.
 • Speen. Of twee. Of drie.
 • Hydrofieldoek. Of twee. Of drie. Kun je werkelijk overal voor gebruiken!
 • Speelgoed. Vanaf het moment dat je baby wat meer wakker is, is een speeltje geen overbodige luxe.

Afhankelijk van het seizoen

 • Zonnedoek. Heb je een Dooky dan hoef je geen losse doek meer mee te nemen, maar ik gebruik liever een losse doek met klemmen.
 • Zonnebrand. Baby’s verbranden snel. Ook in de schaduw. Dus zodra de zon gaat schijnen, smeren, smeren, smeren!
 • Zonnebril. Geen must en waarschijnlijk probeert je baby ‘m direct weer af te zetten (of slaan), maar het staat wel ont-zet-tend schattig!
 • Wantjes. Want we willen geen koude handjes!
 • Sjaal. En geen koude nek.
 • Muts. En geen koud hoofdje!

Eten en drinken

Borstvoeding

 • ­­Een grote doek voor wat privacy. Wel zo fijn.
 • Kompressen. Je wilt een tietlek natuurlijk gráág voorkomen.

Flesvoeding

 • Fles. En als je lang wegblijft eventueel een tweede speen i.v.m. de hygiëne.
 • Melkpoeder. Liever een portie te veel dan te weinig. Je weet nooit wat er onderweg gebeurt waardoor je later thuis bent dan gepland. Niets is vervelender dan baby die huilt van de honger, en een moeder die het niet kan oplossen.
 • Warm water. Ligt er aan waar je heen gaat. Niet overal is warm (en schoon!) drinkwater aanwezig. Ik kocht een kleine thermosfles bij de Hema. Ideaal formaatje, en het water blijft wel een paar uur op temperatuur.

  ♥Tip: Vul de thermosfles niet met heet water, want dan moet je ook weer een flesje gekoeld water meenemen om de fles op de juiste temperatuur te krijgen en die tas zit al vol zat ?! Ik vul de thermosfles altijd met water op de juiste temperatuur, waardoor ik een flesje binnen een paar seconden klaar heb.

 • Iets te eten, afhankelijk van de leeftijd van je kindje.
 • Slabbetje. Voor al het eten dat niet in het mondje terecht komt.

Voor mama

 • Flesje desinfect. Voor na het verschonen en om de geur van billenzalf te verwijderen!
 • Schoon t-shirt. Jonge baby’s geven nog wel ‘ns wat terug na de fles.
 • Deodorant. Een baby is soms hard werken (lees: zweten).


Zo, er gaat aardig wat in die luiertas dus. Met mijn toevoegingen lijkt het helemaal een gigantische lijst.

Download daarom hier de printversie van de lijst, zonder mijn commentaar ?!

Nadia