foto  hoofdafbeelding

Onze kleine meid was tien maanden toen we op het idee kwamen om drie weken vakantie te vieren op Bali. Mensen verklaarden ons voor gek. Wat doe je de kleine en jezelf aan? Zestien uur in een vliegtuig. Zijn jullie niet goed snik? Is het niet verstandiger om eerst eens met z’n drieën binnen Europa op vakantie te gaan? Een vakantie met een kind is al even wennen, laatst staan zo’n verre reis.

Toch geboekt

Natuurlijk maakte het voor Leah-Loïs niet uit of we op de camping in het naastgelegen Beekbergen zouden staan of in de zee van Bali zouden dobberen. Dus waarom dan niet gewoon Bali?! (iets met omdenken ?). Wij hadden er alle vertrouwen in dat de reis goed zou gaan. En als het niet helemaal vlekkeloos zou verlopen… zouden we er ook wel weer uitkomen. Tenslotte: als papa en mama relaxed zijn, is de kleine dat ook! We boekten dus gewoon onze reis.

De reis

Ondanks de goede voorbereidingen was ik toch een beetje gespannen toen we eenmaal het vliegtuig in stapten. Maar… de vliegreis verliep heel goed! Wat waren we trots op onze kleine meid.

Onze vakantie op Bali was onvergetelijk! We hebben er geen seconde spijt van gehad. Ik kan het iedereen aanraden, een verre reis met een baby. De vliegtickets zijn de eerste twee jaar trouwens nog (nagenoeg) gratis, dus een betere timing kan haast niet.

Twijfel je toch nog? Ik heb lijst gemaakt met 10 dingen die je NIET moet vergeten als je een verre reis gaat maken met je baby. Misschien ga je na het lezen van deze tips overstag!

#1 Laat de GGD je adviseren

Voor een verre reis heb je vaak vaccinaties nodig voor jezelf en de kleine. Plan daarom op tijd een afspraak in bij de GGD. Zij geven de vaccinaties en aanvullend advies over eventuele gezondheidsrisico’s of andere reistips. Altijd handig.

#2 Check of je baby in een bedje mag in het vliegtuig

Een babybedje in het vliegtuig. Wat een uitkomst! Vraag bij de vliegmaatschappij na wat de richtlijnen zijn voor het gebruik hiervan. Bij Garuda mag je baby’tje dit bed gebruiken als hij/zij maximaal 9 kg is. Voor Leah-Loïs mochten we er dus één aanvragen. Top! Zodra je instapt wordt het bedje gebracht en vastgemaakt. Alleen bij het stijgen, dalen en bij turbulentie mogen ze er niet in liggen.

Een bijkomend voordeel: het bedje klikken ze vast aan de wand bij drie stoelen met extra beenruimte. Als ze niet sliep kon ze heerlijk op de grond spelen omdat we daar extra ruimte hadden. (Helaas geen foto van het bedje, maar wel een ander vliegtuig kiekje)

#3 Nieuw speelgoed

Schaf nieuwe speeltjes, puzzeltjes en boekjes aan. Dit geeft een nieuwe prikkel bij de kleine waardoor hij/zij langer zijn aandacht bij het speelgoed zal houden. Perfect om je kindje tijdens de lange vliegreis bezig te houden.

#4 Fles drinken bij stijgen en dalen

Drinken tijdens het stijgen en dalen is goed voor de oortjes. Vraag bij het instappen of ze je thermoskan willen vullen met gekookt water en een fles met koud water. Melkpoeder in de aanslag en je hebt alles bij de hand om een flesje te maken.

♥Tip van een ervaringsdeskundige ?: geef het flesje pas als het vliegtuig écht aanstalten maakt om te gaan stijgen, en niet wanneer hij gaat taxiën, grote kans dat de fles leeg is als je de lucht in gaat (dit gebeurde ons maar één keer).

#5 Houd rekening met een jetlag

Het tijdsverschil met Bali (Sanur) is +6 uur. We merkten aan de kleine meid dat ze een week nodig had om hieraan te wennen. Wanneer het daar bedtijd was, gaf haar biologische (Nederlandse) klok aan dat het tijd was om te spelen. In die eerste week hebben we dan ook regelmatig ’s avonds laat en ’s nachts rondjes om het hotel gelopen om haar maar in slaap te krijgen. Na een week had ze het ritme te pakken. Terug in Nederland viel de jetlag trouwens reuze mee!

#6 Oh nee, geen autostoeltje?!

Een autostoel voor kinderen? Nee, dat kennen ze daar (net als in veel andere vakantiebestemmingen) niet echt. Kinderen worden daar zelden in een autostoel vervoerd. Onze oplossing: de draagzak! Voor Nederlandse begrippen totaal niet veilig om je kind in te vervoeren tijdens een autorit, maar tijdens onze vakantie de beste oplossing die we konden bedenken.

#7 Draagzak

Daarnaast was de draagzak natuurlijk ideaal om de kleine in te vervoeren als de wegen niet zo goed begaanbaar waren met de buggy. Zo konden we overal, zonder gedoe, komen (van de hoogste berg tot de smalste grot).

#8 Buggy

Leah-Loïs liep nog niet toen we deze reis maakten. Een goede buggy was dus een must. En dan het liefst lichtgewicht en hufterproof (want bij het vliegveld gaan ze er niet altijd subtiel mee om). Bij de meeste vliegtuigmaatschappijen mag je de buggy meenemen tot aan de deur van het vliegtuig. Ze brengen hem vanaf daar naar het ruim en zorgen dat hij weer bij de deur staat zodra je mag uitstappen. Ideaal!

♥Tip: misschien een tweedehandsje via Marktplaats op de kop tikken?

#9 Altijd een kinderstoel bij de hand

Met dit handige ding kun je (bijna) elke stoel omtoveren tot kinderstoel. Aanrader (en niet alleen voor op reis)! Te koop bij bol.com.

#10 Koffer vol Olvarit en melkpoeder

Als je met een baby’tje op reis gaat moet je extra letten op hygiëne. Je wilt natuurlijk niet dat je kleintje ziek wordt. Om het zekere voor het onzekere te nemen, namen we daarom een koffer vol Olvarit potjes mee (fruit en groente) en bussen melkpoeder. Als we uit eten gingen vroegen we een grote kom met gekookt water, potje erin en binnen een paar minuten was haar eten warm. Snel en hygiënisch.

♥Tip: Heb je een waterkoker op de hotelkamer? Dan kun je je potje babyvoeding daar makkelijk in opwarmen. Dan ben je niet altijd afhankelijk van het personeel van horecagelegenheden.

En is jullie verre reis al geboekt? Ik ben benieuwd!

Muriël