Vega of vlees

Mama: Wat zegt een varken?
Peuter: Knor knor.
Mama: Wat zegt een kip?
Peuter: Tok tok.
Mama: En wat zegt een koe?
Peuter: Boeeeeee.

Mama: En hoe smaken ze?
Peuter: ………..

Vegetarisch, flexitarisch of toch vlees voor je kind

Jarenlang ben ik zelf vegetarisch geweest, en wel om drie redenen:

 1. Ik vind het zielig voor de dieren.
 2. Het is slecht voor het milieu.
 3. Ik vind vlees gewoon niet lekker.

Tijdens mijn zwangerschap stelde men mij dan ook regelmatig de vraag of ik mijn kind ook vegetarisch zou opvoeden. Hierop wist ik direct het antwoord: nee!
Hoewel het volgens onderzoeken (als je het goed doet) geen kwaad kan je kind vegetarisch op te voeden, vind ik het toch niet helemaal eerlijk. In mijn ogen mag een kind alles uit de schijf van vijf eten totdat hij oud en wijs genoeg is hier zelf een keuze in te maken.

(Geheimpje; stiekem was mijn guilty pleasure tijdens mijn zwangerschap een BigMac)

Flexi-wat?

Inmiddels ben ik een flexitariër en ben ik van plan mijn kindje (en mijn man) ook zo op te voeden. Een flexitariër is iemand die één of meerdere dagen per week geen vlees eet. Vlees wordt vervangen door ijzerrijke producten zoals een vegaburger, eieren of peulvruchten. Combineer altijd met groente want hier zit vitamine C in, wat je nodig hebt om ijzer op te nemen.

Het is sowieso niet nodig om je kind iedere dag vlees te geven, volgens verschillende kookboeken voor kindermaaltijden is twee dagen per week vlees meer dan genoeg. Je kunt op de andere dagen bijvoorbeeld vette vis zoals zalm of makreel geven of peulvruchten zoals bruine bonen of linzen klaarmaken.

Nog een tip van het voedingscentrum. Voor kinderen onder de 4 jaar geldt:

 • Geef liever geen vlees waar veel vitamine A in zit, zoals (smeer)leverworst. Te veel vitamine A kan schadelijk zijn voor jonge kinderen.
 • Geef geen rauw vlees, zoals filet américain of sommige soorten worst zoals ossenworst of carpaccio. Hier kunnen schadelijke bacteriën op zitten en jonge kinderen zijn gevoeliger voor een voedselinfectie.


Eten wat de pot schaft

Het is natuurlijk de bedoeling dat je kindje gewoon gaat eten wat de pot schaft. Het is dus heel belangrijk dat je zelf gezond kookt en eet. Op voedingswijzer staan, naast de schijf van 5, ook tips over vegetarisch eten en gezond koken.
In onderstaande afbeelding zie je welke hoeveelheid eten voor een kind tussen de 1 en 3 jaar wordt aangeraden.

 

Voeding

Voed jij je kind vegetarisch op of niet? Wat is het lievelingseten van je kindje? Welk gerecht vind je leuk om te maken? Laat je het me hieronder weten?

(bron; voedingswijzer)

Irene
2 antwoorden
 1. Mirella
  Mirella zegt:

  Wij zijn ook vegetariërs sinds mijn dochter (11) het is, ze wilde perse geen vlees meer eten, ze wist mij zo duidelijk uit te leggen waarom niet en daar zijn we in meegegaan. Eerlijk is eerlijk, ik vind vlees niet eens meer lekker ook, en we voelen ons ook nog een beter :-D

 2. Irene
  Irene zegt:

  Wat goed dat ze zo jong al precies weet wat ze wil zeg. Koken jullie ook samen lekkere vegetarische gerechten? X Irene

Reacties zijn gesloten.