Vorig jaar lieten we een dakkapel plaatsen om op de eerste verdieping iets meer ruimte te creëren. Omdat alles tóch al overhoop lag, en we de kamer van Vayèn tóch al opnieuw zouden moeten verven en inrichten, besloten we dat het misschien handig was om haar alvast naar de grote kamer te verhuizen. Natuurlijk speelde ook mee dat we stiekem hoopten snel weer in verwachting te zijn van kindje nummer twee.

Een groot bed

Toen haar nieuwe kamertje zo goed als klaar was, en ik inmiddels inderdaad opnieuw in verwachting was, leek het ons verstandig om maar meteen écht door te pakken. Niet alleen een nieuwe kamer, maar ook maar meteen een “groot” bed. Dan kan haar oude bedje straks voor de baby gebruikt worden, en hoeven we geen tweede ledikant aan te schaffen.

Rondom Kerst en Oud & Nieuw waren mijn vriend en ik allebei twee weken vrij, dus al snel besloten we dat dat de periode moest worden waarin het ging gebeuren. Mocht Vayèn dan erg moeten wennen aan haar nieuwe kamertje en bedje, en zou ze bijvoorbeeld moeilijk in slaap komen of ’s nachts gaan lopen spoken, dan hoefden we in ieder geval niet fris en fruitig op het werk te verschijnen de volgende dag.

Dus zo gezegd, zo gedaan. In de kerstvakantie gingen we op pad voor een nieuw bedje.

Lees ook: Waarom we onze dochter uit haar ledikant leerden klimmen

(En even off topic: maar waaróm vinden alle mannen die ik ken dit fantastische bedje van IKEA niet leuk?! Ik zag het al zo voor me… dit überschattige bedje zou superleuk staan op haar nieuwe kamertje! Maar helaas, waar ik meestal vrij spel krijg qua inrichting van het huis, kreeg ik dit er echt niet door. En bij broer en schoonzus speelt op dit moment exact dezelfde discussie.)
Bron:  

Zelf een bedje uitzoeken!

Natuurlijk mocht Vayèn mee haar nieuwe bedje uitzoeken. Ze vond het reuze interessant. In de winkel was één bedje favoriet en daar is ze wel twintig keer in en uit geklommen (had vast iets te maken met het Woezel en Pip dekbed dat er op lag 😉). Nouja, dit moest ‘m maar worden dan (zonder het dekbed, dat dan weer wel).

Toch was ik wel een beetje huiverig voor hoe het echt zou gaan, zo’n klein (op dat moment 20 maanden) meisje in zo’n “groot” bed. Maar wie A zegt, moet B zeggen, dus nog dezelfde dag werd het bedje in elkaar gezet, en ’s avonds zou ze er voor het eerst in slapen.

En hoe het ging? 

Natuurlijk leest het lekkerder als ik hier een klaagzang op zal hangen over een dramanacht, waarbij Vayèn meerdere keren zelf het bed uit was geklommen, maar niets is minder waar. We hebben haar ’s avonds samen naar bed gebracht, en toeval of niet, maar ze sliep beter dan ooit! De volgende ochtend om 9 uur werd ze pas wakker! Ook de nachten en ochtenden er na sliep ze onafgebroken door en uit.

En nu, een aantal maanden verder, wordt ze heus wel eens wakker ’s nachts. Ook gebeurt het wel eens dat ze denkt dat de dag om 6 uur al begint (net als toen ze nog in haar ledikantje sliep). Maar je zou bijna denken dat ik een modelkind heb…. Ze is tot op heden nog nóóóit zelf haar bedje uit gekomen. Bizar toch? Als ze wakker is roept ze papa of mama en wacht ze netjes tot één van ons haar uit bed haalt.

Heb ik me hier serieus zorgen over gemaakt!? De overstap naar een peuterbedje was in ons geval een piece of cake!

Lees ook: Ik slaap beter dan ooit

Tips & Tricks!

Ben jij van plan om je peuter binnenkort te laten overstappen naar een “groot” bed? Ik kan je zeggen “no worries!”, maar of dat voor alle kindjes geldt, weet ik natuurlijk niet. Voor de zekerheid zette ik de beste tips voor je op een rijtje.

Zo maak jij de overstap naar een nieuw bed een succes!

  • Betrek je peuter bij de aanschaf van het nieuwe bed. Maak eventueel een voorselectie van twee bedden die jullie oké vinden, en laat hem in de winkel zelf kiezen welk bed het mag worden;
  • Betrek hem ook bij het in elkaar zetten en opmaken van het nieuwe bed;
  • Bereid je peuter gedurende de dag voor op het slapen in het nieuwe bed;
  • Blijf je vasthouden aan de vaste slaaprituelen;
  • Forceer het niet! Vindt jouw peuter het nog te eng om in een groot bed te slapen, laat hem dan toch nog even in het ledikant slapen, maar zet het nieuwe bed wel in dezelfde kamer (als dat past);
  • Als je het zelf een beetje spannend vindt, zorg dan dat je kindje hier niets van merkt. Benader de overstap naar een nieuw bedje als iets heel leuks!

Succes!

Hoe ging de overstap naar een groot bed bij jullie? En heb jij nog tips die ontbreken in bovenstaand rijtje? Ik ben heel nieuwsgierig!