kinderhoek

Is de kleine de box ontgroeid? Misschien wordt het dan tijd eens na te denken over een leuke speelhoek in de woonkamer. Vroeger waren deze speelhoekjes een doorn in het oog maar tegenwoordig kun je het zo trendy maken als je zelf wilt. Het hoeft geen knalblauw met rode hoek meer te zijn. Maar in de stijl van jouw woonkamer kun je een hele leuke, warme en gezellige speelhoek voor je spruitjes maken. Ik geef je wat leuke ideeën om je op weg te helpen, gebaseerd op de laatste trends.

Rust met blank hout en wit

Dé trend van dit moment. Blank hout! Spaanplaat, OSB of eiken. Het kan allemaal als het maar die specifieke houtkleur heeft. Je kunt je kinderhoek in de woonkamer heel simpel pimpen door een OSB plaat tegen de wand te schroeven. Bureautje en stoeltje ervoor en het ziet er direct creatief uit. Ben je wat handiger dan kun je, zoals op onderstaande plaatjes, het bureau maken van blank hout en tegen de muur bevestigen. Als je het rustig wilt houden is het slim om opbergbakken te gebruiken, zodat je niet al het gekleurde speelgoed in het zicht hebt liggen. Simpele krukjes in een leuk kleurtje zoals roze, grijs of wit erbij en klaar is Kees!

1 2 3 4

“Een eigen huis”

Wat je ook veel ziet in tijdschriften en in woonprogramma’s is het huisje met bureau. Je kunt deze heel gemakkelijk zelf maken met hardboard en verf. Hier vind je de bouwtekening. Als uitbreiding kun je er nog een schoorsteen op maken of raampjes creëren met washitape. Wil je geen gaten in de muur? Geef het huisje dan ook een achterwand, zodat je eventueel hierin wat haken kunt boren om dingen op te hangen. Om de speelhoek helemaal af te maken zijn vlaggetjes of een lampenslinger een gezellige toevoeging. Opbergruimte in dit huisje is erg handig zodat de kinderen weten waar alles hoort.
Te veel gedoe? Je kunt er ook voor kiezen om alleen een achterwand in de vorm van een huisje te schilderen. Nu heb je een groot krijtbord waarmee ze zich uren kunnen vermaken.

5 6 7 8

Onder de trap

In sommige woonkamers zie je de achterkant van de trap. Een prachtige speelhoek in de dop. Het geeft de beschutting die de kids fijn vinden en je kunt er (boeken)planken plaatsen en dingen ophangen. Als het niet beschut genoeg is, of te rommelig voor jouw woonkamer, dan kun je met een scheidingswandje de hoek afbakenen. Als je de ruimte hebt en heel handig bent kun je er zelfs een mini huis van maken voor jouw schatjes. Het is leuk om deze hoek een specifieke kleur te geven zodat ze echt het idee hebben dat het hun eigen plek is. Vaak is het op deze plek in huis wat donkerder. Je kunt voor de kleintjes een leuke leeslamp ophangen voor de sfeer. Deze bestaan ook op batterijen als je geen stroom op deze plek hebt. Of je voor een bureau of chillhoek moet gaan ligt natuurlijk aan de wensen van je kind.

9 10 11 12

Bureau of chillhoek?

Is je kind meer een doener of een dromer? Je kunt ervoor kiezen een bureautje in de woonkamer te plaatsen als je kind vaak creatief in de weer is. Maar als hij of zij het fijner vindt om met een boek in de hoek te chillen is het juist leuk een bankje of kussenhoek te creëren. Je kunt hier als basis de meubels van bijvoorbeeld IKEA gebruiken en deze met (zelfgemaakte) kussens en accessoires opleuken. Gebruik lichte kleuren voor de actievelingen en pastel met knusse, donkerdere kleuren voor de dromers. Als je genoeg ruimte in huis hebt, is een combinatie van chillhoek en bureau natuurlijk helemaal geweldig!

13 14 15 16

Irene