sick

Waar ik in het pré-kids tijdperk letterlijk nooit ziek was, lijk ik sinds de bevalling elk virusje mee te pakken. En waar dochterlief haast chronisch verkouden is sinds ze naar het kinderdagverblijf gaat, ben ik dat dus ook. Vorige maand werden mijn ‘parenting-skills’ naar ‘the-next-level’ getild, toen zowel mijn dochter, mijn vriend als ikzelf buikgriep kregen. Tegelijkertijd.

Hoe ik dat overleefde en welke tips ik andere zieke mama’s wil geven, lees je in dit artikel.

Spelen, knuffelen, spugen

Het hele weekend was mijn dochtertje al wat hangerig. We zochten hier eigenlijk niet zo veel achter. Misschien zouden haar tandjes wel doorkomen, of was het weer sprongetjes-tijd. Ze had geen verhoging, dus we besloten het even aan te kijken. Op zondagmiddag had mijn dochter haar fruithapje gehad en iets later kreeg ze de fles. Toen ze daarna lekker met papa aan het spelen en aan het knuffelen was, kwam alles er weer uit. Nog steeds zochten we hier niets achter. Dochterlief vond het zelf kennelijk erg grappig en ik verweet mijn vriend dat hij niet zo wild met haar moest spelen. Papa en Vayèn sprongen samen onder de douche en we brachten haar op tijd naar bed.

Het leven van een ouder

Ook mijn vriend en ik besloten lekker op tijd te gaan slapen. Toen we in bed lagen, kreeg mijn vriend ontzettende buikpijn. Zuchtend, steunend en kreunend sleepte hij zichzelf meerdere keren naar het toilet. Uit eerdere ervaringen weet ik dat een mannengriep minstens zo erg kan zijn als een bevalling, dus ik was natuurlijk erg meelevend.

In bed besefte ik me dat dit absoluut een minder leuke kant van het ouderschap was. Waar ik normaal gesproken naar zolder verhuisde wanneer mijn vriend ziek was, had ik nu geen andere keuze dan (met mijn handen op mijn oren) lijdzaam toe te zien en aan te horen, hoe mijn vriend elke tien minuten een “mini-bevalling” onderging. Elke keer wanneer hij richting badkamer snelde, werd mijn dochter, die in de kamer naast de badkamer slaapt, wakker van de herrie en zette ze het op een huilen. Die nacht ben ik er denk ik wel tien keer uit geweest. Het leven van een ouder, gaat niet altijd over rozen.

Buikgriep it is!

De volgende morgen kleedde ik me aan, haalde ik mijn dochter uit bed en gaf haar zittend op ons bed de fles, toen ik me ineens niet goed voelde worden. Ik maakte snel mijn vriend wakker, duwde onze dochter in zijn handen en haalde net op tijd het toilet. Buikgriep it is. Daar waren we mooi klaar mee.

Enkele tips om het ziek zijn iets draaglijker te maken:

  • Overgeven (in mijn geval letterlijk). Soms ben je zo ziek, dat zorgen gewoon echt niet gaat. Geef je er aan over, en probeer niet koste wat kost door te zetten.
  • Gun elkaar rust. Als je ziek bent is je slaap heel belangrijk. Maar als je allebei ziek bent, houd je elkaar continu wakker. Mijn tip? Slaap apart van elkaar. Zo kun je in ieder geval nog wat rust pakken!
  • Goede achtervang. In mijn geval is dat makkelijk zeggen, met ouders en schoonouders op loopafstand. Maar goede achtervang draagt bij aan snel herstel. Heb je geen familie of vrienden in de buurt? Check dan of je je kids een dagje extra naar het kinderdagverblijf mag brengen.
  • Gooi je principes overboord. Heb je je kinderen (een deel van de dag) toch om je heen? Gooi je beeldschermprincipes dan maar even overboord. Laat ze televisie kijken en spelletjes doen op de iPad en gun jezelf de nodige rust. Van die ene keer worden ze heus niet slechter.

Wist je dat…

Je gewoon borstvoeding kunt geven als je ziek bent? Het zou kunnen dat je tijdelijk minder melk produceert, maak je daar niet al te druk over, dat komt vanzelf weer goed!

Heb jij tips voor zieke moeders die niet mogen ontbreken in dit lijstje? Ik hoor het graag!

Nadia