cakesmash

Er zijn van die momenten dat ik het jammer vind dat mijn vriend en ik hebben afgesproken om geen herkenbare foto’s van onze dochter online te zetten. Dit is zo’n moment. Onlangs hebben we een cakesmash-fotosessie met onze dochter gehouden en ik zou de foto’s stiekem maar wat graag met jullie delen. Want we hebben ze dan wel gewoon thuis gemaakt, met een zelfgemaakt taartje, maar stiekem ben ik maar wat trots. Natuurlijk op mijn meisje, maar ook op het zelfgemaakte taartje en het eindresultaat. Mijn bakskills en fotografiekunsten zijn (al zeg ik het zelf) namelijk niet van professioneel te onderscheiden.

Maar goed, afspraak is afspraak. En dus blijven de echt geniale foto’s privébezit en kan ik kan ik enkel pronken met m’n taartje en een onherkenbare en dus veel minder leuke foto van mijn dochter.
Toch wil ik mijn ervaringen graag met jullie delen, want waar je voor een professionele cakesmash shoot al gauw 150 euro betaalt, kostte die van mij slechts een paar tientjes. Klinkt goed toch? Ik deel de geheimen van een betaalbare maar minstens zo leuke cakesmash!

De taart

Ik ben niet bepaald een keukenprinses, maar creatief ben ik wel. En omdat een cakesmash taart er vooral leuk uit moet zien, en niet persé heel lekker hoeft te zijn (want na het ‘smashen’ kan die linea recta de prullenbak in), durfde ik het aan de taart zelf te maken. Op AlieExpress bestelde ik een siliconen bakvorm in de vorm van een grote cupcake. Biscuitdeeg erin en bakken maar. Vervolgens “lijmde” ik de twee delen aan elkaar met botercrème. Diezelfde crème kleurde ik roze, en het versieren kon beginnen. Tot slot een grote strik er om, en klaar! Best aardig gelukt toch?

Klinkt simpel, is het ook. Het enige waar je rekening mee moet houden, is dat je wel een paar uurtjes in de keuken staat ?!

Locatie

Is je kindje midden in de zomer jarig, dan kun je er voor kiezen de shoot buiten te laten plaatsvinden. Met als grote voordeel natuurlijk dat je de troep niet in huis hebt. Wij maakten de foto’s in februari, dus besloten we de foto’s in de woonkamer te maken. Ik moet bekennen dat wij een stenen vloer hebben, die we makkelijk schoon kunnen maken. Had ik een houten vloer, had ik wellicht een andere keuze gemaakt!

Partypops

Om er zeker van te zijn dat mijn muren schoon zouden blijven, wilde ik hoe dan ook een achtergrond gebruiken. Ik twijfelde over een laken, of een tafelzeil, maar vond uiteindelijk een geschikte foto achtergrond, die helemaal paste bij het sfeertje dat ik in gedachten had. Verder gebruikte ik wat ballonnen en voilà, mijn setting was klaar!

Outfit

Dat mijn taart veel kleurstof zou gaan bevatten, dat wist ik al voordat de taart daadwerkelijk gemaakt werd. En dat kleurstof lastig uit kleding gaat, is ook geen verrassing. Ik had daarom al snel besloten dat Vayèn geen goede of dure kleren aan zou krijgen tijdens de fotosessie. En dus zocht ik mijn heil wederom bij ome Ali. AliExpress is dé plek waar je moet zijn voor een betaalbare en hysterische cakesmash outfit. Het pakje dat ik voor Vayèn bestelde kostte nog geen 7 euro. Toen het setje binnen kwam heb ik even getwijfeld, want het setje was in mijn ogen wel erg over-de-top, maar eerlijk is eerlijk; het stond haar fantastisch!

Timing

Je kunt er voor kiezen de cakesmash daadwerkelijk op de eerste verjaardag van je uk te plannen. Dat is in ieder geval hoe een cakesmash oorspronkelijk bedoeld is. Ik koos er echter voor de cakesmash iets vóór de verjaardag in te plannen. Niet alleen omdat de eerste verjaardag waarschijnlijk al indrukwekkend genoeg is voor m’n dochtertje, maar vooral omdat ik één van de foto’s graag wilde gebruiken voor de uitnodigingskaart die we naar vrienden en familie stuurden.

Nog wat tips:

  • Mocht je je partyprops willen bestellen bij AliExpress, bestel dan ruim op tijd. Een levertijd van vier weken is bij Ali niet ongebruikelijk;
  • En wil je het resultaat gebruiken voor een papieren uitnodiging, houd dan ook hierbij rekening met levertijd;
  • Maak de cakes al een week voordat je de shoot gaat doen en gooi ze in de vriezer. Zo hoef je je op de dag van de shoot alleen maar druk te maken over de versiering (en geloof me, dat is al meer dan genoeg ?);
  • Zet de hele setting klaar als je kindje ligt te slapen, zodat je direct als hij of zij wakker wordt aan de slag kunt (de spanningsboog van een bijna-1-jarige is kort!);
  • Zorg voor een opgeladen accu van je camera (dit is er weer een uit eigen ervaring);
  • Zorg dat je met z’n tweeën bent. Zodra je kindje klaar is met de taart en het hele huis door wil met vieze handen, voeten en kleren, kun je dat extra paar handen heel goed gebruiken!;
  • Zet je kindje na afloop met kleren en al onder de douche of in bad, en vergeet ook (of juist) dan je camera niet. Zorgt voor heerlijke plaatjes!

Het resultaat

Heb je wat gehad aan mijn tips? Ik ben heel benieuwd naar het resultaat!

Nadia