Tuinen

Hoera het is weer lente! Het zonnetje schijnt, de vogels fluiten en de kinderen kunnen eindelijk(!) weer lekker buiten spelen. Ik ben op onderzoek uitgegaan en heb voor jullie deze leuke speel- en ontdektuinideeën op een rijtje gezet.

Ontdektuin

Voor een kind is er niets leukers dan nieuwe dingen ontdekken. Of het nou gaat om planten, insecten of materialen. Met een klein hoekje in je tuin kun je op spelenderwijs je kind laten ontdekken wat bijvoorbeeld insecten zijn. Een insectenhotel bouwen (of kopen) en kijken wat voor kriebelige beestjes eropaf komen. Ook een blote-voeten-pad is leuk om te maken. Steentjes, gras, hout en zand. Heerlijk om overheen te lopen. Je spruit een eigen stukje in de tuin geven waarin ze zelf zaadjes en bolletjes kunnen planten, op tijd water geven en kijken wat er in het voorjaar opduikt. Hoe gaaf is dat!

1 2 3 4

Hutje mutje

Met iets meer ruimte in de tuin kun je op een gemakkelijke manier een (tijdelijke) hut bouwen. Span een draad tussen twee bomen en hang er een hoeslaken overheen en je bent klaar. Iets meer werk maar net zo leuk; versier een hoepel met verschillende stoffen en hang deze ergens aan op. Ben je nou erg handig (of ken je een handige Harrie?) dan kun je natuurlijk een hutje bouwen. Met een pallet hout of houten latten kun je op een vrij makkelijke manier een gave tipi in elkaar zetten. Nog steeds te makkelijk? Bouw dan een gave boomhut met een ladder een raam en een dak.

5 6 7 8

Spetter spatter spater

Zodra het boven de 15 graden is, is het heerlijk om lekker met water te spelen. Dit kun je op heel veel verschillende manieren doen. Maar één ding is zeker; nat word je! Als jouw kids toe zijn aan verkoeling kun je heel snel een lege fles voorzien van gaten. Zodra je hem hebt vast getapet aan de tuinslang kun je de kraan opendraaien. Nog leuker? Ga naast de kraan zitten en wissel af met harde en zachte stralen. Een water en zandbak is een hele leuke manier om de gaafste zandkastelen te bouwen (inclusief gracht!). Iets meer uitdaging nodig? Spijker een aantal lege flessen met gaten aan een paal. Geef ze een gieter en laat ze zelf de flessen zo plaatsen dat het water onderin de emmer terecht komt. Je kunt dit ook uitbreiden. Gebruik lege flessen, swingende geluidsslangen, wasteiltjes en trechters om een heuse waterpuzzel te bouwen.

9 10 11 12

Vroem vroem

Hoe simpel en hoe leuk? Heb je nog oude banden in de schuur (of vind ze gemakkelijk op Marktplaats)? Maak dan deze stoere speeltoestellen. Bouw een klimwand met verschillende formaten banden die je tegen een schuine plank boort. Een schommelmotor maak je van een halve band en een houten plank met een handgreep. Of graaf een paar autobanden in en je springt van hot naar her. Stapel zoveel banden als je kwijt kunt op en je hebt een eigen autobanden berg (spuit ze in leuke kleuren voor het kindereffect).

13 14 15 16

Luxe buitenkeuken

Van een paar pallets is die leuke buitenkeuken zo gemaakt. Ga je voor zandtaartjes of voor echte groenten? Je kunt een moestuintje aanleggen naast de keuken. Dan is het leuk om stenen te beschilderen en neer te leggen bij de juiste groentesoorten zodat je druifje het zal herkennen. Wel op tijd water geven he!

17 18 19 20

Schommel

De klassieker. Een schommel in de tuin. Heerlijk wegdromen of juist zo hoog mogelijk komen. Schommelen is altijd leuk. Je kunt een metalen of houten schommel kopen en plaatsen maar je kunt ook zelf aan de slag. Heb je een stevige grote boom in de tuin? Met een touw en een (ja daar issie weer) autoband creëer je in een handomdraai een leuke schommel (en een idyllisch plaatje). Pallets maken ook gave schommels. Een paar kussens erop en je hebt een heerlijk daybed waarop je zelf ook wel wilt chillen.

21 22 23 24

Tuintje in mijn hart

Heb je niet zoveel ruimte maar wil je toch een leuke plek voor je kinderen maken? Een krijtbord op de schutting maakt al een leuke artistieke hoek. Heb je wat tegels en stenen over dan kun je het boter kaas en eieren spel een vaste plek in de tuin geven. Met een grote wasteil of een plastic zandbak kun je zoals op de foto een mini Jurassic park maken (of een barbie beach club). Een plank met een teiltje fungeert prima als waterpark en je kleintjes zijn hier uren mee zoet.

25 26 27 28

Voor ieder wat wils zou ik zeggen. Waar wordt jouw kind nou helemaal wild van? Deel jouw creatie hieronder of op onze Facebook pagina!

Irene