Als je aan een nieuwe ouder vraagt hoe hij zich voelt dan krijg je standaard het antwoord; MOE! Uit onderzoek is dan ook gebleken dat ouders in het eerste jaar van hun baby ongeveer 44 dagen slaap te kort komen. VIER-EN-VEERTIG-DAGEN!!   Bron: Nu.nl

Bij mij zit dat net even anders. Ik slaap beter dan ooit! Waarom? Ik denk dat ik daar inmiddels wel achter ben gekomen.

Throwback naar 18 jaar geleden

Ik kan me namelijk herinneren dat ik vanaf die tijd (ik was toen 13) kampte met slaapproblemen. Hiervoor ben ik meerdere keren bij de dokter geweest. Maar die weet het aan het puber zijn. Stress van de middelbare school heb ik ook veel gehoord. Het is natuurlijk algemeen bekend dat je van stress slecht in slaap kan komen dus het klonk me wel als een solide verklaring voor mijn probleem. Ook het gebruik van een mobieltje kon een oorzaak zijn. Al hadden de telefoontjes toen alleen nog maar een sms-functie (en snake!), het schermpje scheen al wel met blauw licht. Niets hielp en mijn slapeloosheid bleef.

Echt alles geprobeerd!

In de loop der jaren heb ik vele middeltjes tegen slapeloosheid geprobeerd. Homeopathisch, chemisch, olietjes en pilletjes. Ik heb echt alles wel een keer geprobeerd om eindelijk lekker te kunnen slapen. Een nacht van vier uur slaap met maar één onderbreking was voor mij een topnacht. Gelukkig kan ik goed tegen weinig slaap, dus functioneren ging aardig. Ook vond ik een paar jaar geleden een middeltje uit het buitenland waardoor ik eindelijk lekker kon doorslapen. Dit mocht alleen niet verkocht worden in Nederland dus het zal wel niet gezond zijn geweest. (Maarja, je moet toch wat!?)

What happened?

Sinds een jaar of twee slaap ik eindelijk lekker. Ik kan redelijk goed in slaap komen en maak ook volle nachten van een uur of zeven. Ik had geen flauw idee waardoor het kwam dat ik ineens goed sliep. Totdat ik na mijn bevalling weer begon met anticonceptie. Na één week met een Nuvaring rond te lopen begon ik weer onrustig te slapen. Ik werd veel wakker en de klachten die ik voorheen had kwamen terug.

HET KWARTJE VIEL!

Jarenlang ben ik aan de pil geweest. Vanaf mijn dertiende heb ik de anticonceptiepil geslikt omdat ik veel kramp had tijdens mijn menstruatie. De pil heb ik gebruikt totdat ik ongeveer twee jaar geleden zwanger wilde worden. Of het bewezen is dat de pil of andere vormen van anticonceptie daadwerkelijk slaapgebrek kan veroorzaken dat weet ik niet, maar ik heb de Nuvaring verwijderd als test en ongeveer een week later kon ik weer lekker in slaap komen. Ik slaap echt beter dan ooit!

Mocht je dus zelf ook last hebben van slapeloosheid en aan hormonale anticonceptie zitten zoals de pil, Nuvaring, prikpil of soortgelijks dan zou ik echt willen aanraden om daar eens een maand mee te stoppen. Kijken of je misschien ook wel verschil merkt. Mijn dochter is nu één jaar oud en ik denk dat ik dit jaar wel 44 dagen extra slaap heb gehad ten opzichte van de afgelopen jaren!

Irene