hersenen

De deur proberen te openen met je autosleutel; je niet zindelijke kind vergeten een luier om te doen voor de nacht en je katten een week lang hondenvoer geven, zonder dat je het doorhebt. Ja, die zwangerschapshormonen kunnen rare dingen doen met een vrouw. Maar gelukkig, uit onderzoek blijkt dat we er écht niets aan kunnen doen!

Krimpende hersenen

Vorig jaar december werd een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat de hersenen van een vrouw een ingrijpende verandering doormaken tijdens een zwangerschap. Spaanse en Nederlandse onderzoekers maakten scans van de hersenen van 25 vrouwen die graag zwanger wilden worden. Na de zwangerschap van deze vrouwen werd bij hen opnieuw een hersenscan gemaakt en wat bleek? Er waren bij vrijwel alle vrouwen dezelfde veranderingen te zien. Zo werd het deel van het brein dat verantwoordelijk is voor ons geheugen aanzienlijk kleiner. (Een goede verklaring voor mijn zwangerschapsdementie dus! Toen het artikel verscheen was ik zo’n zes maanden zwanger en kon ik niet langer verbloemen dat ik leed aan zwangerschapsdementie. Je snapt dat ik het artikel even onder de aandacht heb gebracht van mijn vriend. Euhm…. Een beetje meer begrip graag ?!)
Ook op andere plekken in de hersenen bleek de hoeveelheid grijze stof af te nemen. De meest ‘schokkende’  conclusie van dit onderzoek? De meeste veranderingen zijn blijvend, zo stellen de onderzoekers.

Worden vrouwen dan massaal dom als ze moeder worden?

Nee, gelukkig niet! Het onderzoek wijst uit dat de veranderingen die de hersenen van een zwangere vrouw doormaken een proces zijn, dat is te vergelijken met de hersenveranderingen in aanloop naar de puberteit. De hersenen maken zich simpel gezegd klaar voor een nieuwe levensfase, vermoeden de onderzoekers. Fijn! Die krimpende hersenen maken me eigenlijk dus alleen maar een betere moeder.

Bron: De Volkskrant

Nadia