Bijzondere moeder

Na een klein onderzoekje op internet kom ik erachter dat bijna iedere moeder een bijzonder verhaal te vertellen heeft. De één kan moeilijk zwanger worden terwijl de andere net bevallen is van haar vijfde. Ook de manier van opvoeden verschilt enorm per ouder. Hier wilde ik iets mee doen. Deze verhalen zijn namelijk te leuk en te bijzonder om niet te delen. Daarom bij deze de eerste in de reeks;

‘Mama met een bijzonder verhaal’

In een Facebookgroep waar ik aan deelneem, ontmoette ik deze mama met een bijzonder verhaal. We noemen haar Kassandra. Het was me al eerder opgevallen dat haar verhaal net even anders is dan dat van mij of mijn vriendinnen. Kassandra is vorig jaar bevallen van een prachtige meid. Wat daar extra bijzonder aan is? Ze is met behulp van een donor zwanger geraakt. Zij en haar aanstaande vrouw wilden namelijk graag samen een kindje. Kasandra heeft al twee puberzoons uit een eerdere relatie. Na een uitgebreid onderzoek naar de weg die zij en haar vrouw samen wilden bewandelen, kwamen ze tot het besluit om zelf een donor uit te zoeken. Graag wilden ze een echte klik voelen met deze man.

Het had ook gekund via een spermabank in Nederland waarbij je een mapje krijgt met een paar eigenschappen van de desbetreffende spermadonor en dan wordt je geïnsemineerd in zo’n ziekenhuiskamertje. Heel klinisch en niet het beeld dat Kassandra en haar vrouw voor ogen hadden voor hun kinderwens. Ook een Deense spermabank is ter sprake gekomen. Hier kun je kiezen uit uitgebreide profielen, de babyfoto’s van de mannen bekijken en hun stem horen. Nadeel van deze spermabanken is de prijs: ze zijn aanzienlijk duurder dan de banken in Nederland.

De zoektocht naar een real life donor verliep spoedig. Deze begon online. Ze plaatsten een oproep en kregen veel reacties van mogelijke donoren. Hier zaten ook veel “vreemde vogels” tussen. Na gesprekken met meerdere engerds en/of leugenaars kwamen de dames uiteindelijk uit bij een leuke man. Hij was erg open, vriendelijk en eerlijk. Na een first date en een waslijst aan vragen waren ze er zeker van. Dit is ‘m! De man die ze gevonden hadden lijkt heel erg op de aanstaande vrouw van Kassandra. Het zou zo familie kunnen zijn vertelt ze me. Ook zijn levensstijl sluit goed aan bij die van de vrouwen. Kassandra hield al een poosje haar cyclus bij en wist precies wanneer haar eisprong was. Het duurde dus niet lang voordat ze in actie konden komen.

This is it

Het is wel een beetje vreemd om op pad te gaan en inkopen te doen voor zelfinseminatie vertelt Kassandra. Potje, check! Spuitjes van 10ml, check! Op de dag van haar positieve ovulatietest hebben ze de donor geappt. Hij kon ‘s avonds langskomen. Na een kopje thee en wat gekletst te hebben ging hij de badkamer in, deed wat hij moest doen en ging weer weg. De vrouw van Kassandra heeft haar vervolgens geïnsemineerd. Nu moesten ze alleen afwachten. Twee dagen voordat ze ongesteld moest worden hebben ze een vroege test gedaan. Helaas was deze negatief. Hoewel ze hier op voorbereid waren vonden ze dit erg jammer. Drie dagen gingen voorbij maar haar menstruatie bleef uit. De volgende ochtend om acht uur is ze naar de apotheek geracet om opnieuw een zwangerschapstest te halen. Haar vrouw zat ondertussen thuis met zenuwen, zou het dan toch? Yes! Het was gelukt!

In blijde verwachting

Hun omgeving reageerde gemengd op de zwangerschap. De één vond het idioot om zwanger te worden van een donor terwijl de anderen juist weer heel veel vragen hadden. Maar veruit de meesten vonden het prachtig dat zij door middel van een donor hun kinderwens in vervulling hebben laten gaan. Kassandra vindt het niet erg om hierover te vertellen. Twee vrouwen kunnen nou eenmaal niet zwanger worden zonder donor dus veel keus hadden ze niet.

Haar zoons zijn vanaf het begin af aan bij het traject betrokken geweest. Zo waren ze op de hoogte van Kassandra’s cyclus, de ovulatietesten en de donor. Ze hadden het dan ook al snel door toen er geen ovulatietesten meer gedaan werden. Haar jongste vroeg; “Mam, ga je binnenkort weer testen om te kijken wanneer je ei komt? Volgens mij is het al een poosje geleden hè?”

Toen de test positief was hebben Kassandra en haar vrouw toch gewacht met vertellen tot de eerste echo. Zelfs moeders voor moeders moest even wachten. Die blauwe kratten wekken bij een peuter natuurlijk geen argwaan, maar bij een puber wel! Met een heerlijke taart hebben ze het de jongens uiteindelijk verteld.

Een herkenbare kramp

Toen Kassandra 39 weken en twee dagen zwanger was voelde ze tijdens het uitlaten van haar hond een herkenbare kramp in haar buik. “Vandaag of morgen zal het wel zo ver zijn”, vertelde ze haar vrouw. Toch namen ze de krampen nog niet echt serieus. ’s Avonds rond een uur of elf werden de krampen heviger. Dit waren wel degelijk weeën. Om drie uur ‘s nachts kwam de verloskundige langs maar Kassandra had nog niet voldoende ontsluiting. Rond half zeven uur ‘s ochtends (nog steeds thuis) kon ze bijna niet meer wachten met persen, maar ze wilde niet dat haar zoons haar zo zagen dus ze bleef stilletjes in bed liggen. Rond acht uur kon Kassandra het niet meer volhouden en heeft ze haar vrouw wakker gemaakt om de verloskundige te bellen. Acht centimeter ontsluiting en geen tijd meer om naar het ziekenhuis te gaan. Het werd een thuisbevalling. Om tien uur was daar dan eindelijk hun mooie dochter.

“Het afgelopen jaar is echt voorbij gevlogen”, zegt Kassandra. Ze vindt het prachtig de ontwikkeling van zo’n klein mensje te zien. Het fijnste moment met haar dochter is tijdens het voeden. Ze geeft borstvoeding en is hier best trots op. Inmiddels heeft hun dochter haar eerste kaarsje uit kunnen blazen. Wat gaat de tijd toch snel.

Irene