diy speelhuisje

Ook zo’n fan van deze houten huisjes? Je kunt ze gebruiken als speelhuisje in de woonkamer of slaapkamer maar ze zijn ook erg leuk als bedframe. En guess what…ze zijn super makkelijk om zelf te maken (daar hoef je echt geen professioneel klusser voor te zijn).

Hier een beschrijving voor het maken van zo’n speelhuisje. Succes!

Wat heb je nodig?

● 10x bouwhout vuren geschaafd (4,4 x 4,4 x 210 cm)
● 24x torx schroeven (6 x 4.0 cm)
● schuurpapier
● blikje binnenbeits transparant of in kleur (0.25 l)
● acryl kwast
● accuboormachine
● zaag(machine)
● én een extra paar handen voor het in elkaar schroeven van het huisje

Stap 1

Begin met het op maat zagen van alle palen. Je hebt nodig:
● 5x 120 cm
● 4x 90 cm
● 4x 60 cm
● 4x 47 cm

En voor het schoorsteentje:
● 1x 29.5 cm
● 1x 15.5 cm
● 1x 9 cm

Tip: meestal kunnen ze het bij een houthandel al voor je op maat zagen, dit scheelt weer.

DIY Stap


Stap 2

Vanaf deze stap zijn de extra paar handen erg handig! Maak met 2 palen van 120 cm en 2 palen van 60 cm een rechthoek. Schroef deze vast. Maak vervolgens nog zo’n zelfde rechthoek.

DIY Stap


Stap 3

Pak nu de 4 palen van 90 cm en schroef deze vast tussen de twee rechthoeken. Je hebt nu de basis van het huisje, zonder dak, gemaakt!

DIY stap


Stap 4

Zet vervolgens het dak in elkaar. Je hebt nodig:
● 1x 120 cm
● 4x 47 cm

De onderkant van de kortere stukken moet nog schuin afgezaagd worden (zie de stippellijn in de rechter afbeelding hieronder). Zorg dat de langste zijde 47 cm is en de kortere zijde 42.5 cm. Doe dit bij alle vier de stukken. Schroef vervolgens de kortere paaltjes (met schuine kant) haaks op de lange paal (zoals op de rechter afbeelding). Het dak is nu klaar en hoeft alleen nog vastgemaakt te worden op de basis van het huisje.

DIY Stap


Stap 5

Ook voor de schoorsteen moeten er nog twee stukken schuin afgezaagd worden. Zorg dat je één stuk hebt die aan de lange zijde 29.5 cm is en aan de korte zijde 25.5 cm. Het andere stuk moet aan de lange zijde 15.5 cm zijn en aan de korte zijde 11.5 cm. Verbind nu de drie stukken aan elkaar zoals op de afbeelding hieronder.

DIY stap

Stap 6

Het houten frame van het huisje is nu helemaal klaar. Top gedaan! Je hoeft hem nu alleen nog maar te schuren en daarna eventueel te beitsen.

Stap 7

En last but not least…het huisje leuk aankleden! Tip: wanneer je dit huisje gaat gebruiken als bedframe moet je rekening houden met de afmeting van het matras, die kan afwijken van de maten uit de bovenstaande beschrijving.

Is het gelukt? Ik ben benieuwd naar het eindresultaat! Deel een foto op social media en tag ons.

Download de handleiding

DIY speelhuisje foto
Muriël