media gebruik peuters en kleuters

Ik geef het toe: ik ben zo’n moeder die haar kind soms achter de tablet zet met een filmpje zodat ik even snel kan koken, de was kan doen of de jongste een flesje kan geven. Ben ik een ontaarde moeder of maken meer mama’s zich hier schuldig aan?

Wat blijkt uit onderzoek: negentig procent van de ouders laat jonge kinderen met digitale media spelen en soms ook als zoethoudertje! Pfieeuw, ik ben dus zeker niet de enige. Online vond ik interessante onderzoeksresultaten over het mediagebruik van peuters en kleuters, die ik graag met je deel:

Vanaf welke leeftijd?

  • Kinderen kijken voor het eerst naar de tv of een dvd als ze gemiddeld 1.3 jaar zijn. Ze zijn gemiddeld tussen de 3.5 en 3.9 jaar wanneer ze voor het eerst met de desktop, laptop, telefoon en spelcomputer mogen spelen óf voor het eerst op internet gaan. En inderdaad, mijn dochtertje van twee vraagt steeds vaker naar de tablet of telefoon. Filmpjes van Buurman&Buurman en instructiefilmpjes van Playdoh zijn favoriet (geen idee wat ze daar trouwens leuk aan vindt, maar erg veel kids schijnen hier naar te kijken).
  • Als oudere kinderen in het gezin digitaal en online actief zijn, is de kans groot dat een jonger broertje of zusje al op dreumesleeftijd meedoet.

Hoe lang?

  • Kinderen brengen zo’n 22 minuten per dag door op de desktop, laptop of Ipad. Dat is bijna net zo veel als de tijd die ze aan ‘ouderwetse’ boekjes besteden. QUILTY! Toch maar vaker de boekjes erbij pakken.
  • Jonge kinderen besteden nog altijd de meeste tijd (van alle digitale media) aan het kijken naar de tv of een dvd, gemiddeld tussen de 45 en 120 minuten.

Mediagebruik van ouders vs. mediagebruik van kinderen

Hoe lang jonge kinderen en hun ouders tv kijken hangt sterk met elkaar samen. Als kinderen lang tv kijken doen hun ouders dat ook. Eigenlijk is het niet gek dat peuters en kleuters zo geïnteresseerd zijn in digitale media, ze zien de grotere mensen om hen heen immers constant met de telefoon in de hand. Misschien een goed voornemen voor het nieuwe jaar?

Nieuwsgierig naar meer? Lees dan het onderzoeksrapport van App Noot Muis, peuters en kleuters op internet.

Muriël