Buiten regent het en iedereen zit verveeld binnen te wachten tot er weer iets leuks ondernomen kan worden. Maar ook binnen kun je leuke activiteiten bedenken. Het is heel simpel, met huis-, tuin- en keukenartikelen maak je in een handomdraai de leukste speeltuin in je eigen woonkamer.

 Tape

 1. Heb je gekleurd (washi)tape in huis? Maak dan een coole autobaan op de vloer. Uren speelplezier gegarandeerd!
 2. Je kunt eigenlijk alle spelletjes die je kent op de vloer tapen. Hinkelen, boter-kaas-en-eieren, dartbord…alles kan.
 3. Speel je eigen mission impossible na in de gang.
 4. Fabriceer van tape en een hoepel je eigen spinnenweb. Propjes papier of watjes ertegenaan gooien is super leuk.

1,  2, 3, 4.

Kliederen aan de keukentafel

 1. Met je koters kun je op een regenachtige dag lekker in de keuken in de weer. Maak bijvoorbeeld van (water)ballonnen en au bain-marie gesmolten chocola je eigen snoepbakjes die je bijvoorbeeld met een bol ijs als toetje kunt eten.
 2. Ook kun je een wedstrijdje “hoeveel spaghetti past er door een vergiet” houden.
 3. Van (ongekookte) macaroni kun je juist weer hele leuke kettingen maken. Je kunt ze eerst beschilderen en daarna rijgen.
 4. Vingerverven zonder vieze vingers? Het kan. Wil jij ook zo’n Picasso? Doe dan een wit vel in een IKEA afsluitbaar boterhamzakje. Vul deze met een beetje verf en tape hem vast aan de tafel.

1, 2, 3, 4.

BBB: borden, bekers en ballonnen

 1. Plak een stokje aan een papieren bordje en je kunt gaan ballontennissen.
 2. Je kunt er daarna ook heel gemakkelijk leuke maskers van maken door ze te beschilderen.
 3. Met plastic bekertjes en ballonnen maak je leuke wattenkanonnen.
 4. Daar zijn ze weer, de plastic bekertjes. Heel leuk om verticaal te kegelen.

1, 2, 3, 4.

Zand & water

 1. Met bloem en een beetje babyolie kun je fluweelzacht zand maken waarmee je prachtige kastelen kunt bouwen. (Sla dus maar vast een paar kilo bloem in.) Tip: een beetje kleurstof erdoorheen mengen maakt het zandkasteel nog mooier!
 2. Dit lijkt mijzelf echt heel schattig om te gaan doen later met mijn dochter. Pak een teiltje (of heb je een schatkist in huis?) en vul deze met zandbakzand. Verstop hier leuke (NEPPE!) parelkettingen en andere sieraden in. Schepje erbij en graven maar!
 3. Waarom zou je het zelf doen als je er ook een spel van kunt maken: laat ze lekker zelf hun speelgoed schoonmaken.
 4. Neem een discobad! Koop wat glowsticks of speciale bad-disco lampjes en doe alle andere lampen uit. Discomuziekje aan en gaan! P.S.: zijn de kids uitgebadderd en liggen ze in bed, zet dan een ander muziekje aan en maak je eigen relaxing spa.

1, 2, 3, 4.

Papier & karton

 1. Van een kartonnen doos maak je heel simpel een leuk speelhuisje dat je klein kunt opvouwen en dus de volgende regenachtige dag er zo weer bij kunt pakken. Leuk gekleurd tape erop en het staat ook nog eens hartstikke schattig.
 2. Karton over? Met een paar wc- en keukenrollen maak je je eigen knikkerbaan.
 3. Met een groot vel papier (te koop op rol bij de IKEA) of een stuk behang dat over is, kun je levensgrote portretten maken.
 4. Van oude kranten (als je die nog ontvangt?) of een stapel folders kun je hele stoere constructies maken. Zet je rollen papier vast met ducktape en het blijft lekker stevig staan.

1, 2, 3, 4.

Leerzame spelletjes

 1. Wat ook leuk en leerzaam is (als je überhaupt nog een cd of dvd in huis hebt): regenbogen maken op de muur. Stapje leerzamer? Geef uitleg over wit licht en prisma. (Thank god for google :)).
 2. Heb je iets meer tijd om je voor te bereiden? Stuur je kids dan op een geheime missie door het huis. Geef ze een werkmap met opdrachten om zo achter het geheim te komen (creativiteit vereist).
 3. Maak van Lego een knikkerdoolhof. Met een stopwatch erbij maak je het een leuk snel spel.
 4. Heb je toevallig plakfolie in huis? TOP! Plak deze dan met de gladde niet plakkende kant tegen een raam. Versnipper gekleurde vellen papier en maak zo de mooiste mozaïeken “glas in lood” ramen. (Is het echt heel mooi geworden? Je kunt er dan een vel papier of nog een plakfolietje tegenaan plakken. Zo kun je hem bewaren of cadeau doen aan oma).

1, 2, 3, 4.

Geen slecht weer maar wel zin in een binnenspelletje? Doe dan de regendans, twee vliegen in één klap. Let it rain, let it rain….

Irene