Omdat wij Nederlanders houden van lijstjes en feitjes, zet ik de 10 leukste, verbazingwekkendste, bijzonderste, verdrietigste en grappigste kerstfeitjes voor je op een rij. Enjoy!

  1. Er worden in Nederland met kerst meer cadeautjes gegeven dan op 5 december (emerce.nl).
  2. Maar bij gezinnen met jonge kinderen legt de Kerstman het nog altijd af tegen Sinterklaas (Adformatie).
  3. Van alle Europeanen zijn Nederlanders het gierigst wat betreft kerst. Wij geven gemiddeld zo’n € 25,- per kerstcadeau uit (Famme).
  4. Houd je van veel en/of grote kerstcadeaus? Verhuis dan naar Engeland! Daar wordt gemiddeld zo’n 530 euro per huishouden besteed aan kerstcadeaus. Dat is het hoogste bedrag van Europa (Famme).
  5. Een gemiddelde Nederlander geeft € 108,- uit aan het kerstdiner (AD.nl).
  6. Schijnbaar wordt tijdens de kerstdagen zelf nog massaal last-minute inkopen gedaan. Meer dan de helft van de Nederlandse supermarkten is geopend op tweede kerstdag (AD.nl).
  7. Negen maanden na kerst worden de meeste baby’s geboren. Niet persé omdat we tijdens de feestdagen meer seksen, maar vooral omdat we vaker anticonceptie vergeten. Door de alcohol waarschijnlijk. (Quest)
  8. Volgens de data van Facebook zijn de twee weken voor de kerst de meest populaire weken om een relatie te verbreken (Facebook meldt daarentegen ook dat er tijdens de kerstdagen de minste break ups zijn) (Nu.nl)
  9. Gemiddeld komen we ongeveer een halve kilo aan tijdens de feestdagen. Valt best mee toch?! (Femmegym.nl)
  10. Een kwart van de Nederlanders voelt zich eenzaam tijdens de feestdagen (AD.nl).