Mijn kind is (bijna) 2 en zegt nee… OP ALLES!! En daar baal ik wel eens van. Een hamburger of worstje gaat er natuurlijk altijd wel in maar owee als ik haar een keer iets groens, roods of oranjes voorschotel. Maar gelukkig lukt het me haar toch groente te laten eten.

Verborgen groente wel te verstaan. Dat doe ik met behulp van deze recepten. Je begrijpt dat ik ze niet voor mezelf kan houden! Ik dank bij deze ook gelijk de dames die de recepten op internet gedeeld hebben want het is een dikke vette hit hier in huis

#1 LasagnJÁ (Hoofdgerecht 3 á 4 personen)

Voor deze groene vega-versie van lasagne gebruik je courgette, tomaat en roerbakgroenten. Succes gegarandeerd!

Ingrediënten:

  • 250 g Italiaanse roerbakgroenten
  • 500 g tomatensaus of gezeefde tomaten
  • 1 courgette
  • 200 g crème fraîche
  • 12 lasagnebladen
  • 200 g geraspte kaas
  • olijfolie, peper en zout

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bak de roerbakgroenten 2 minuten in een pan met een beetje olie. Voeg daarna de tomatensaus toe en laat dit 10 minuutjes pruttelen. Breng hem op smaak met peper en zout. Vet ondertussen de ovenschaal in en snij de kapjes van de courgette. Schaaf de courgette nu in lange dunne plakken.

Schenk een dun laagje saus in de ovenschaal. Dan volgt een laagje courgette, dan een laag lasagnebladen en dan weer een laagje saus. Hier bovenop kun je een laagje crème fraîche en wat strooikaas doen. Herhaal dit zodat de ingrediënten mooi verdeeld zijn in de ovenschaal en sluit af met een laagje lasagnebladen, saus, crème fraîche en strooikaas. Dek af met aluminiumfolie.

Plaats de schaal in de oven en bak de lasagne ongeveer 30 minuten (afhankelijk van de diepte van je schaal). Haal de laatste paar minuten de folie er vanaf voor een lekker krokant kaaslaagje.

#2 Bloemkoolpuree, altijd een goed idee! (Bijgerecht voor 4 personen)

Dit gerecht is heel erg lekker bij een stukje vlees en (zichtbare) groente zoals worteltjes en doperwtjes (of je gooit alles door elkaar en maakt er een stamppot van).

Ingrediënten:

  • 1 bloemkool
  • 1 liter kippenbouillon
  • Parmezaanse kaas
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • peper en zout

Kook de bloemkoolroosjes gaar in de kippenbouillon. Giet af en voeg de knoflook, crème fraîche, Parmezaan en peper en zout toe. Pureer het geheel tot een gladde puree. Voeg eventueel nog wat bieslook toe.

Bron:

#3 Koolsoep, gezond én lekker! (Bijgerecht voor 4 personen)

Je kunt deze soep als maaltijdsoep eten maar ook als voorgerecht of lunch is hij erg lekker. By the way, dit recept is ook echt smullen wanneer je de witte kool vervangt door broccoli.

Ingrediënten:

  • ½ witte kool
  • ½ courgette
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 500 ml bouillon (groente of kip)
  • olijfolie, peper en zout
  • eventueel gebakken spekjes en gorgonzola als topping

Fruit de gesnipperde ui en knoflook in een grote soeppan met een beetje olijfolie. Snijd ondertussen de witte kool in de lengte doormidden en haal de harde kern er uit. Snijd de rest in dunne reepjes. Halveer de courgette en snijd deze in blokjes. Voeg de kool en de courgette toe in de pan en roerbak het totdat het de smaak van de ui en knoflook lekker heeft opgenomen. Schenk als de groenten zacht zijn geworden de bouillon erbij en breng het zachtjes aan de kook. Na ongeveer 10 minuten zijn de groenten gaar. Pureer de soep nu met een staafmixer en voeg wat zout en peper toe als het nodig is. Als je spekjes en kaas toevoegt heb je geen peper en zout nodig. Je kunt de soep serveren met een lekker broodje uit de oven.

Bron:

#4 Alléé broccoli soufflé (Bijgerecht voor 4 personen)

Maak je deze soufflé dan moet je niet ongeduldig zijn. Want open je de oven dan zakt het hele zaakje in elkaar :).

Ingrediënten:

  • 300 g broccoliroosjes
  • 50 g geraspte kaas
  • 3 eieren
  • 125 ml crème fraîche
  • peper en zout
  • Soufflé vormpjes of cupcakevormpjes

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de vormpjes in (heb je geen bakvorm dan kun je ook cupcake vormpjes gebruiken). Kook de broccoli in een pan gaar. Roer de geraspte kaas en de crème fraîche door elkaar en voeg 2 eierdooiers en wat peper en zout toe. Pureer de broccoli en voeg het kaasmengseltje toe. Klop 3 eiwitten in een schone vetvrije kom totdat het stijf en wit is. Schep voorzichtig het broccolimengsel er door heen. Vul nu de vormpjes tot net onder de rand en zet ze in de oven. Nogmaals, doe de deur niet meer open! Anders zakken je broccoli soufflés in. In cupcake formaat moeten ze ongeveer 20 minuten in de oven. Heb je echte soufflebakjes of vormen houd dan 25 minuten aan.

Bron:

#5 Bloemkoolnuggets (ongeveer 20 nuggets)

Ja daar is ie weer, de bloemkool. Een ideale groente omdat de smaak vrij neutraal is. Je kunt er alle kanten mee op.

Ingrediënten:

  • 350 g bloemkool
  • 2 eieren
  • 100 g geraspte kaas
  • 2 handjes paneermeel/panko
  • 1 teentje knoflook
  • handje peterselie
  • peper en zout

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de bloemkool in roosjes, de knoflook in stukjes en maal het fijn in een keukenmachine (of snijd het zo fijn mogelijk). Voeg voor de smaak wat peterselie, peper en zout toe. Meng in een grote schaal de geraspte kaas, de eieren en 2 handjes panko samen met het bloemkoolmengsel. Het mengsel moet plakkerig aanvoelen, is het te nat dan kun je iets panko toevoegen. Vorm met natte handen kleine bolletjes van de bloemkool en druk ze iets plat op het bakpapier. Bak de nuggets in 10 minuten en draai ze daarna om. Bak nog ongeveer 5 minuutjes totdat ze goudbruin zijn.

Bron:

Ik hoop dat die kleintjes van jullie door middel van deze recepten (weer) lekker groente gaan eten. Heb je nou zelf een lekker verborgen groente recept dan hoor ik het graag! Ik kan het goed gebruiken 😉

Irene