Mijn vriend en ik waren zo’n zes jaar samen toen we onze dochter mochten verwelkomen. Al zes jaar lang deden we dingen ‘op onze manier’, zonder dat we daarbij veel rekening hoefden te houden met iemand anders. De komst van ons dochtertje heeft dat veranderd. Niet langer kunnen we zomaar alles doen en laten wat we willen. We hebben rekening te houden met ons meisje. Geeft niks natuurlijk, maar sommige dingen gaan dan net even anders dan we gewend waren.

Zoals op vakantie gaan bijvoorbeeld…

Koffers inpakken

Als stelletje: Tientallen setjes kleding, evenzoveel schoenen, een föhn, verschillende tijdschriften en spelletjes, er ging zo veel mogelijk mee in die koffer. Twintig kilo is best prima als je die helemaal aan jezelf mag besteden.

Als gezin: “Haar kleren gaan in mijn koffer, maar dan doen we de voeding en de luiers bij jou in hoor” en “die zwemband, moet die écht mee of kunnen we er daar ook wel eentje kopen?”. Veertig kilo is ineens niet zo veel meer als er een kleintje mee gaat op vakantie!

Het zwembad

Als stelletje: Het zwembad was mijn beste vriend als we op vakantie waren. Heerlijk op een ligbedje, e-reader in de ene hand, cocktailtje in de andere… en ontspannen maar. Zodra het te warm werd kroop ik overeind, zette ik twee stappen, nam een duik in het water en daarna, bakken maar weer!

Als gezin: Petje, zwemluiers, insmeren, bandjes opblazen, handdoek bij de hand… alles voor die kleine! En net als ik denk dat ik alles onder controle heb en mijn e-reader wil pakken zie ik dochterlief gevaarlijk dichtbij de zwembadrand balanceren. Ik spring op, schop mijn cocktail ondersteboven, mopper tegen mijn man en neem mijn dochtertje mee het water in. Pfff, zei iemand daar vakantie?

Uit eten

Als stelletje: Na een middagje bij het strand of bij het zwembad, sjouwen we rustig naar onze kamer, nemen we een douche, kleden we ons om en op het balkon drinken we een wijntje of cocktail en spelen we een kaartspelletje. Relax, we hebben alle tijd! Rond een uur of acht lopen we richting het restaurant. We kletsen, nemen een drankje, kletsen, en als de ober komt vragen wat we willen bestellen hebben we nog niet eens op de kaart gekeken.

Als gezin: Tijdens het middagslaapje van onze dochter kleden we ons vast om, zodat we als ze wakker wordt niet hoeven te stressen. Om 18.55 uur staan we voor het restaurant (dat om 19.00 uur open gaat) en zodra de deuren openen zoeken we een tafeltje. Geen voorgerechtje, maar direct een hoofdgerecht. Want ook al is het vakantie, dochterlief moet wel een soort van op tijd naar bed…

Tijd voor elkaar

Als stelletje: Zon, zee, alcohol… Vakantie brengt je vaak in een bepaalde stemming. Gezellig!

Als gezin: Lig ik eindelijk in bed, ben ik moe (van de hele dag opletten) en wil ik slapen! En ben ik al een keer in the mood… dan ligt mijn dochter in een bedje naast ons bed. Zucht.

(Uit)slapen

Als stelletje: Laat naar bed en we zien wel wanneer we wakker worden.

Als gezin: Shhtt! Zachtjes! Zorg dat ze niet wakker wordt hè!
Om een uur of half twaalf zijn we er wel klaar mee,  en sluipen we ons bed in, in de hoop dat dochterlief niet wakker wordt. Uitslapen zit er trouwens niet meer in, om 7.00 uur meldt ze zich wel voor een fles. Naja, hebben we in ieder geval waar voor ons geld, want we hebben een heerlijk lange dag.

Excursies

Als stelletje: Wij zijn van die types die dol zijn op een all-inclusive vakantie. Van te voren weten wat je uitgeeft, en in principe hoef je het resort niet meer uit. Al doen we dat natuurlijk wel voor een aantal gave excursies. Quad-rijden, op jeepsafari, parasailen, jetskiën: kom maar op!

Als gezin: Ons grootste uitstapje is ons dagelijkse loopje naar het kinderzwemparadijs. En de kinderdisco.

Oké, ik geef het toe. Sommige van de hierboven omschreven situaties zijn misschien lichtelijk overtrokken.. Maar tóch.. Op vakantie met een kind is gewoon echt even anders dan we gewend waren.

Maar ook al moeten we ons hier en daar een beetje aanpassen, toch is er niets lekkerder dan samen met mijn gezinnetje op vakantie zijn. Cliché maar helemaal waar; zie ik mijn kleine meid genieten, dan geniet ik driedubbel zo hard!

Nadia