Probiotica

Ja, ik geef het toe. Ik ben zo’n moeder die alles aanschaft onder het mom van ‘baat het niet dan schaadt het niet’.

Nog voordat mijn dochter drie maanden was zaten wij al bij de osteopaat. Een vriendin had me namelijk verteld dat ze na het bezoeken van deze babygoeroe een heel andere baby had terug gekregen. Nou was die baby van mij al hartstikke leuk hoor, maarja, baat het niet dan schaadt het niet, dacht ik. Dus daar gingen we. Ook de druppels tegen darmkrampjes van Infacol én die van Kruidvat werden in huis gehaald. Niet dat ze nou zoveel kramp had, maar stel nou dat ze dat kreeg, dan hadden wij al het benodigde in huis.

Nog zo’n product waar je eigenlijk nooit aan denkt totdat iemand het je aanraadt is: probiotica voor baby’s (Orthiflor start). Dit werd ons in de kraamweek aangeraden, en na een rondje internet gingen we overstag.

Wat doet probiotica?

Probiotica ken je misschien wel van de Yakult drankjes en de Activia yoghurtjes. Dit zijn vele bacteriën die goede dingen doen in je buik en darmen. Voor volwassen is het redelijk normaal deze in te nemen, als je ziek bent geweest of als je een antibioticakuur hebt gehad. Ook als je zwanger bent wordt het aangeraden te nemen zodat je kindje hier profijt van heeft. Probiotica voor baby’tjes is iets minder bekend. Er wordt beweerd dat probiotica voor een baby bijdraagt aan een goed immuunsysteem en het wordt dus ook vaak aangeraden bij baby’s die via een keizersnede ter wereld zijn gekomen. Deze baby’s hebben niet de vagina flora van de moeder meegekregen (lees; zijn niet langs de vagina en anus van de moeder naar buiten gekomen). Ook als je baby geen borstvoeding maar kunstvoeding krijgt schijnt probiotica goed werk te doen.

Verder is probiotica goed tegen huidaandoeningen, obstipatie en diarree, darmstoornissen en krampjes en om de weerstand van je baby te verhogen. Er schijnt zelfs een verband te zijn tussen een verstoorde darmflora en huilbaby’s.

Dat klinkt als een wondermiddeltje, niet? Precies de reden waarom wij er destijds mee zijn gestart. En of het nu heeft geholpen? Lastig te beoordelen. Zoals dat eigenlijk altijd werkt met preventie middeltjes kun je niet aantonen dat het door dit middel komt. Onze kleine meid heeft in ieder geval geen last van krampjes, obstipatie of diarree gehad.

Mijn dochter (nu zeven maanden oud) was vorige maand voor het eerst echt ziek. Verkouden, koorts en keelpijn. Ze dronk heel weinig en we zijn zelfs een nachtje in het ziekenhuis geweest met haar. Gelukkig was het snel weer over.

Nadien hebben we weer een probioticatje aangeschaft om haar weerstand weer op peil te krijgen. Want hé! Baat het niet dan schaadt het niet!

Bron: Natura Foundation

Irene