Toen ik zo’n twaalf weken zwanger was kreeg ik een appje van Irene. “Euhm, Na… even ter info, Hanna heeft de waterpokken (denken we). Weet je zeker of jij ze gehad hebt? Voor zwangere vrouwen die dit niet gehad hebben is dit namelijk érg gevaarlijk.” Direct gevolgd door een aantal printscreens met informatie van dr. Google.

Twijfel alom

Toen me enkele weken geleden bij de intake bij de verloskundige dezelfde vraag werd gesteld, terwijl de waterpokken nog een ver-van-mijn-bed-show waren, zei ik volmondig dat ik ze gehad heb. Nu het “gevaar” ineens dichtbij leek, ging ik twijfelen. Dus toen mijn moeder dezelfde avond langskwam, was dat het eerste wat ik vroeg. Haar antwoord? Ze dacht van wel.

Euh, hallo mam, dit is belangrijk hoor! Je dénkt het? Of je weet het?

Een hoop gestamel en getwijfel. Ze wist het ineens niet meer zeker. (Dat had vast te maken met het rijtje risico’s voor zwangere vrouwen die ik net daarvoor had voorgelezen ;-)). Dus hup, naar zolder en daar werden alle fotoboeken tevoorschijn getoverd. Want áls ik ze gehad had, zouden daar vast en zeker foto’s van zijn. Maar hoeveel boeken we ook opensloegen, nergens een foto van mij als klein meisje onder de rode vlekken. Oeps… vervolgens het groene boekje (van het consultatiebureau) erbij gezocht, maar ook daarin geen vermelding over de waterpokken. Wat nu?

Dr Google versus mijn eigen dokter

Dr. Google bood uitkomst: “Bij twijfel of onduidelijkheid, neem contact op met de huisarts of verloskundige”. Dus de volgende ochtend belde ik voor de zekerheid maar even de huisarts. Ik verwachtte dat zij me gerust zou stellen, en me zou vertellen dat ik ze gewoon (net als 95% van de Nederlanders) gehad had, maar dat bleek allesbehalve het geval. In het systeem stond niet dat ik de waterpokken had gehad. (Dat zegt overigens niets, want mijn moeder kan ook gewoon de huisarts niet gebeld hebben toen ik ze had). Dus de huisarts onderwierp me direct aan een vragenvuur. Van “Wanneer heb je Hanna gezien?” en “Dat is dan dus 24-48-72 uur geleden? …” tot “Wanneer kreeg Hanna de eerste plekjes?” De huisarts wilde even overleggen met de microbioloog en zou me daarna terugbellen.

Linea recta naar het ziekenhuis

Dit stelde me niet bepaald gerust… en terecht bleek niet veel later.
De huisarts belde me terug en zei dat ik min of meer al mijn werk uit m’n handen moest laten vallen, en linea recta naar het ziekenhuis moest rijden. Daar moest ik zo snel als mogelijk bloed laten prikken. Mijn monsters werden dan direct door de microbioloog  bekeken. Had ik geen antistoffen, dan zouden die dezelfde middag nog worden toegediend. Oef… dat was wel even schrikken.

Maar natuurlijk wilde ik geen risico lopen, dus dit was een mooie gelegenheid om mijn zwangerschap op het werk aan te kondigen, haha. Direct daarna ben ik in de auto gestapt en bloed wezen prikken in het ziekenhuis.

Het verlossende antwoord

Twee uurtjes later werd ik gebeld door mijn huisarts met het verlossende nieuws: ik had antistoffen! Ik had de waterpokken (zoals we al wel een beetje verwachtten) als kind al wel gehad. Ik hoefde me dus geen zorgen te maken en mocht weer vrijuit met Hanna knuffelen 😊!

Mijn eigen dochtertje is (ondanks dat ze de afgelopen weken véél met Hanna heeft gespeeld) vooralsnog niet aangestoken. Nu maar hopen dat ze het de aankomende periode op het kdv oppikt. Ik vind het wel prettig als ze het krijgt nog vóórdat de baby komt!

Lees ook: Niet mokken, het zijn maar waterpokken!

Nadia

Echt waar! Ik heb geen zwangerschapstesten nodig om te ontdekken of ik zwanger ben of niet. Of ik het dan voel? Nee, was dat maar waar. Het zijn mijn handen die mij vertellen of ik zwanger ben of niet. Of eigenlijk… is het mijn gouden ring!

Een zwarte waas om mijn ringvinger

Een paar dagen voordat ik erachter kwam dat ik voor de eerste keer zwanger was, gingen mijn vriend en ik op vakantie. In de auto zag ik ineens dat er een groene/zwarte waas op mijn ringvinger zat. Onder mijn gouden ring. Wat raar! Ik kon de waas wegwassen met water, maar na enige tijd kwam de waas weer terug. Het leek of mijn gouden ring (die ik overigens al jaren draag) ineens afgaf op mijn huid. Niet wetende dat ik zwanger was, snapte ik er niets van en besloot ik de ring voorlopig maar even af te doen.

HCG is de boosdoener

Een aantal weken later, toen ik dus wist dat ik zwanger was, had ik mijn ring weer eens om. En weer zag ik na even dragen een donkere waas om mijn vinger. Ik Googelde me suf, en vond uiteindelijk dat het voor kan komen dat de zuurgraad van de huid verandert naarmate er meer hCG (het zwangerschapshormoon) in het lichaam zit. Bij sommige mensen heeft dit tot gevolg dat gouden sieraden afgeven op de huid. Aha! Dat was het dus.

Gelukkig maar, want ik zou het erg vervelend vinden als mijn ring voortaan altijd af zou geven. En ja hoor, na de zwangerschap kon ik de ring gelukkig weer dragen zonder dat deze afgaf op mijn vinger.


Een beetje moeilijk te zien misschien, maar zie de waas net onder mijn ring!

Een toekomst voorspellende ring dus!

Best handig dus, zo’n “toekomst voorspellende ring”. En het bespaart geld aan zwangerschapstesten. Toen mijn vriend en ik besloten voor een tweede te gaan, vertrouwde ik dan ook blind op mijn ring. Was ik overtijd, maar gaf mijn ring niet af, dan wist ik vrijwel zeker dat ik niet zwanger was en wachtte ik geduldig (oké, eigenlijk ongeduldig) af tot ik weer ongesteld ging worden.

Een paar maanden geleden ging ik op het werk naar het toilet, en op het toilet zag ik ineens een hele lichte waas onder mijn ring. Wiehoe!! Het was nog zeker vijf dagen voordat ik ongesteld moest worden, maar dat er in mijn lichaam iets moois aan het gebeuren was, dat wist ik zeker. In het toilethokje heb ik stiekem een klein dansje gedaan. De rest van de dag was ik extreem vrolijk en moest ik mijn best doen om een overdreven grijns verborgen te houden!

En zoals mijn ring al voorspelde, werd ik die maand niet ongesteld.

Zijn er meiden die dit herkennen en bij wie de sieraden ook afgeven tijdens de zwangerschap, of is dit echt uniek? Ik ben benieuwd!

Lees ook mijn blog: ik maakte een mini escaperoom om te vertellen dat ik zwanger bent!

Nadia

Elke eerste vrijdag van de maand hebben we meidenavond, en al twee keer moest ik mijn hele trucendoos open trekken om de meiden ervan te overtuigen dat ‘het geen alcohol willen drinken’ niets te maken had met een eventuele zwangerschap. “Ik was toch aan de beurt om te bobben?” en “Nee dank je, ik ben weer aan het lijnen” (om vervolgens de hele avond te balen van alle lekkere hapjes die besteld werden, die ik dus ook niet kon nemen om mijn leugentje in stand te houden).

Niet langer liegen

Toen vorige maand de meidenavond weer in aantocht was, én we datzelfde weekend het 1-jarig jubileum van Druif & Spruit zouden vieren (escape room en een hapje eten in Utrecht) besloot ik het blijde nieuws maar te delen. Want nóg twee avonden mezelf pijnigen, door al het lekkers op tafel aan me voorbij te laten gaan, onder het mom van “ik ben aan de lijn”, daar had ik niet zo’n zin in.

Lees ook: Originele zwangerschapsaankondigingen

Mini escaperoom

Maar zoals ik in een eerder blog al schreef, is het binnen onze groep haast traditie om de zwangerschap op een originele manier kenbaar te maken. Daar moest ik dus even wat op verzinnen. Aangezien we het aankomende weekend een escape room zouden gaan doen, besloot ik de meiden alvast een opwarmertje te geven.

Ik maakte mijn eigen mini escaperoom met daarin verschillende puzzels. De oplossing van elke puzzel was een cijfer, en met de oplossingen van alle puzzels samen (cijfercombinatie) kon een envelop met slotje worden geopend. In de envelop had ik de foto’s van de eerste echo gedaan. Het complete pakketje liet ik in de week voorafgaand aan de meidenavond bezorgen bij Muriël thuis. En meteen was de chaos compleet. Muriël gooide een foto van het pakketje met begeleidende brief in de groepsapp…. en de groepsapp ging los! De verdenkingen schoten alle kanten op (en daar hielp ik natuurlijk graag een handje aan mee).

Een (geloof me KLEIN) deel van het WhatsApp gesprek over dit pakketje

Pokerface

Toen het dan eindelijk vrijdag was, en we het pakketje mochten openen, heb ik het spel natuurlijk zo goed mogelijk meegespeeld. Natuurlijk moedigde ik Muriël aan de doos te pakken, de brief voor te lezen en zo snel mogelijk te beginnen. Enthousiast zocht ik mee naar oplossingen en af en toe mopperde ik mee over een “te moeilijk” onderdeel. Het enige wat ik niet hoefde te faken was mijn lichte nervositeit. Waar de meiden vol adrenaline zaten om de oplossingen te achterhalen, klopte mijn hart waarschijnlijk het hardst van allemaal, omdat ik bijna mijn leuke nieuwtje mocht delen!

   

Net binnen de tijd wisten de meiden de cijfercode te kraken en werd het pakketje geopend.
Tadaaaaa!! Er is een nieuwe Druif & Spruit baby onderweg 😊! Te leuk om hun reactie te zien na het openen van het pakketje.

P.S. Zelf ook je zwangerschap aankondigen via een “escape room”?

Lijkt veel werk, maar het valt reuze mee. Via een online tool maakte ik een woordzoeker met woorden die op onze groep van toepassing zijn (vijf minuutjes werk). In Word typte ik een boodschap in geheimschrift, via het voor iedereen beschikbare lettertype Wingdings (2 minuten werk). Een derde puzzel maakte ik met een foto van ons vijven (5 minuutjes werk) en om verwarring te zaaien voegde ik een aantal QR codes toe, zo van het internet geplukt (1 minuut). Tot slot typte ik een begeleidende brief, en stopte de echo’s in een envelop met cijfercode. In totaal max een half uurtje werk. En, succes gegarandeerd!

Nadia

Babyhapjes proeven, luiers omdoen, buikomvang raden… Er zullen vast genoeg aankomende moeders zijn die dit leuke activiteiten vinden voor een babyshower, maar gelukkig kennen mijn vriendinnetjes mij goed. Want spelletjesfanaat als ik ben… Deze “spelletjes” vind ik op z’n zachtst gezegd niet.zo.leuk!

Nee, voor mijn babyshower kwamen mijn vriendinnen met wat originelers op de proppen. Natuurlijk werd ik op een moment dat ik het niet verwachtte door mijn vier beste vriendinnetjes gekidnapt. Vervolgens werd ik meegenomen in de auto, en werd er even gehint dat we wellicht een escape room gingen doen. VET!

Die escape room werd ‘m “helaas” niet. Want: veel zwangere vriendinnetjes en te veel te dikke buiken. Niet handig als je dan moet rennen en kruipen in een donkere ruimte.

High Tea’en & een ABC-tje

Nee, we gingen naar een lunchroom in de stad. Daar zaten vrienden en familie me al op te wachten voor een high tea. Na wat gegeten en gedronken te hebben en nadat ik een paar gave cadeaus had uitgepakt, kreeg iedereen een paar blaadjes en wat stiften in handen. Klinkt saai?

Was het NIET! Iedereen kreeg twee vierkante kaartjes met daarop een letter. Met die letter moest je iets tekenen, wat in een eerste-woorden-boekje voor mijn kindje zou passen.

Na afloop nam Irene de kaartjes mee naar huis en maakte er een echt eerste-woorden-boekje van voor Vayèn. Een geweldige blijvende herinnering aan mijn babyshower. Thumps up voor mijn vriendinnetjes!

Check hier het resultaat:

P.S. Er zitten ware tekentalentjes tussen mijn vriendinnen 😉!

Nadia

Misschien merk je dat je omgeving zich begint af te vragen wanneer jullie aan kids gaan beginnen, of misschien is jouw partner er al van overtuigd dat de tijd rijp is, maar ben je zelf nog niet helemaal zeker of NU het moment is. Je moet er natuurlijk nooit aan beginnen als je echt twijfelt, maar mijn advies is om zeker niet wachten tot je er 100% van overtuigd bent dat je klaar bent voor het moederschap. Ikzelf wist het namelijk pas zeker toen ik mijn dochter in mijn armen had.

Om je een klein beetje op weg te helpen 😉….

Je weet dat je klaar bent voor een baby als:

 • Je jezelf nog net kon bedwingen om bij het zien van bovenstaande foto hardop “aaaaahhh” te zeggen;
 • Je op kraamvisite bij je beste vriendin de baby het liefst zo lang mogelijk vast wilt houden;
 • Je tot op de dag nauwkeurig “weet” wanneer je ongesteld bent geweest, wanneer je het weer moet worden en wanneer je eisprong dus ongeveer zou moeten zijn;
 • Je zwijmelend naar de dikke buik van zwangere vrouwen kijkt;
 • En kriebels in je buik krijgt wanneer je met die schattige babykleertjes (die je als kraamcadeautje hebt gekocht) in de rij bij de kassa staat;
 • Je bij elke leuke naam die je hoort je afvraagt of je partner deze naam ook leuk zou vinden;
 • Al je vriendinnen ook zwanger zijn (want hoe leuk is het als die kids samen op gaan groeien!?);
 • Je in je hoofd het kleine kamertje in jullie huis al hebt gereserveerd (of zelfs ingericht) voor de baby;
 • Je merkt dat je er eigenlijk geen moeite mee zou hebben om negen maanden te moeten leven zonder wijn. En zalm. En filet American;

Ben jij “schuldig” aan meerdere van bovenstaande punten? You’re as ready as you probably could be!

Go for it girl!

Nadia

 

Hoe vaak heb jij tijdens je zwangerschap woorden gehoord waarvan je dacht, what the h*ck is dat nou weer?! Nou, ik heel vaak. Ik heb een lijstje gemaakt van verwarrende, grappige en stomme woorden die je zeker niet kende voordat je zwanger werd. Dit is dé snelcursus belangrijke woorden voor nieuwe moeders.

Overtijd:

Langer dan 40 weken zwanger zijn heet overtijd zijn. Je bent dus niet bedorven of te laat!

Rhesus:

Naast je bloedgroep A, B, AB of O heb je ook een Rhesusfactor. Rhesus positief (85% voorkomend) of Rhesus negatief. Als je Rhesus negatief hebt kan het zijn dat je antistoffen gaat aanmaken tegen Rhesus positief, wat je baby waarschijnlijk heeft (diezelfde 85%). Hiervoor moeten extra bloedtesten gedaan worden.

Strippen:

Sexy? Nee hoor. Dit is het masseren van de baarmoedermond door de verloskundige als je overtijd bent. Vaak wekt dit de weeën op en dat is wat je wilt na 41 weken zwangerschap. Believe me!

Onderkantje:

Het verzamelwoord voor alles wat daar beneden is. Dit is het favoriete woord van iedere kraamhulp. Get used to it.

Perineum:

Dit is het gebied rondom je vagina en tussen je vagina en anus. Er bestaat zoiets als perineum olie. Hiermee kun je dit gebied masseren (tijdens je zwangerschap, iedere dag minimaal 10 minuten) om de kans op uitscheuren, zie ruptuur, te voorkomen.

Inleiden:

Dit is het kunstmatig opwekken van de bevalling. Hier zijn verschillende manieren voor, je leest ze hier.

Utero:

Je baarmoeder.

Epidurale verdoving:

De ruggenprik! Zelf kan ik hem uiterst aanbevelen :).

Knipje zetten:

Ter voorkoming van uitscheuren tijdens de bevalling kan de verloskundige of gynaecoloog je vagina een stukje open knippen. Zo komt je kind er makkelijker uit en herstel je sneller en mooier na het hechten ten opzichte van scheuren.

Sectio:

Keizersnede.

Totaal ruptuur:

Inscheuren tijdens je bevalling van je vagina tot je anus.  AUUWWWWWW.

Apgar (Apgar-test):

Dit is een test die direct na de geboorte van je baby, en na tien minuten nog een keer, wordt uitgevoerd om je kindje te controleren op ademhaling, spierspanning, hartslag en reflexen.

Meconium:

De eerste poep van je baby. Dit is vaak gitzwart en klevend.

Het vloeibare goud:

Nog zo’n kraamhulp term. Dit is een synoniem voor moedermelk.

Lactatiekundige:

Iemand die je helpt bij en alles weet over borstvoeding.

Aanleggen:

De lactatiekundige kan je helpen met het “aanleggen” van je baby. Baby’s mondje om je tepel dus.

Stuwing:

Hele grote opgezette pijnlijke borsten. Vaak in de kraamweek. Hier kun je verschillende middeltjes voor nemen zoals stuwingsthee, koude koolbladeren erop, ice pack, warme douche. P.S. Vergeet niet een foto te maken van die enorme jopen!

Mondje teruggeven:

Als je baby kotst dan heet dit heel schattig, een mondje teruggeven. (Dit is trouwens ook echt maar een heel klein beetje melk dus het is niet echt vies gelukkig).

Speentje over:

Als je baby de fles heeft gedronken maar iets over heeft gelaten.

Zo, welke woorden heb jij allemaal geleerd tijdens je zwangerschap en bevalling? Welke mogen absoluut niet ontbreken in dit lijstje? Let me know!

Irene
Zwanger zijn is natuurlijk fantastisch. Dat er een levend wezentje in jouw buik groeit: heel bijzonder! Alleen gaat een zwangerschap vaak ook gepaard met kwaaltjes.. Bij de één gaat een zwangerschap heel voorspoedig en bij de ander toch wat minder.

 

Wat kan je verwachten en wat kun je er tegen doen?

 

#1 Misselijkheid

Misselijkheid staat natuurlijk op de eerste plaats. Als je aan een zwangerschap denkt, denk je aan misselijk zijn. Zelf ben ik nooit misselijk geweest gelukkig, dus het hoeft niet. Maar, hoe komt dit nou? Men denk dat de misselijkheid ontstaat door de hoeveelheid hCG hormonen in je lichaam, echter is dit nooit bewezen.  Tips tegen misselijkheid: cola, vanille vla!

 

#2 Rugpijn

Aan het eind van je zwangerschap is je buik al flink gegroeid, dit kan erg belastend zijn voor je rug en bekken. Dit kan daarom zorgen voor heel wat rugpijn. Als je hier echt veel last van hebt kan je naar een fysiotherapeut gaan. Deze kan je helpen met oefeningen tegen de pijn.

 

#3 Vermoeidheid

Je lichaam heeft veel energie nodig om jouw kindje te laten groeien. Vooral in het begin van de zwangerschap kan je last hebben van vermoeidheid. Overdag wakker blijven is soms al een hele opgave. Een tip: geef eraan toe en probeer slaap te pakken wanneer het kan.

 

#4 Gevoelige borsten

Dit is misschien wel één van de eerste kwalen die zich kenbaar maakt wanneer je zwanger bent; pijnlijke borsten. Best vervelend maar ook dit blijft meestal niet de hele zwangerschap zo. Even uitzitten dus. Sommige vrouwen hebben al pijnlijke borsten voordat een test een positieve uitslag kan geven. Dat gevoel in de borsten hoeft niet alleen heel vervelend te zijn, maar kan dus ook heel handig zijn!

 

#5 Stemmingswisselingen

Ja, daar zijn ze weer, de hormonen! Zo gemeen zijn ze. Je kan tijdens je zwangerschap ook last krijgen van stemmingswisselingen. Of kan ik beter zeggen dat je naasten daar last van kunnen hebben ?!

 

#6 Brandend maagzuur

Zeker aan het eind van de zwangerschap kan je veel last hebben van brandend maagzuur. Dit omdat je kindje dan tegen je maag drukt. Gelukkig mag je tijdens je zwangerschap wel middelen gebruiken tegen maagzuur. Maar lees wel altijd eerst de bijsluiter goed of check het voor de zekerheid even bij je verloskundige.

 

#7 Opgeblazen gevoel

Op zich vrij logisch, je buik zit al best vol met een baby dus een opgeblazen gevoel hoort er ook bij. Aan het eind van mijn zwangerschap, echt de laatste weken, had ik hier wel veel last van. Eten paste er gewoon niet meer bij. Ik probeerde wat vaker kleinere beetjes en lichte dingen te eten. Gelukkig waren het de laatste loodjes.

 

#8 Striae

Niet iedereen heeft last van striae (gelukkig!) maar dit is wel een zwangerschapskwaaltje. Striae is helaas niet te voorkomen en wordt veroorzaakt door onderhuidse scheurtjes van het bindweefsel. Soms trekt het nog wat weg na de zwangerschap maar vaak blijf je het wel zien.

 

Gelukkig duurt een zwangerschap maar 9 maanden. Wat zijn nou 9 maanden op een mensenleven, toch?! Succes dames..
Sanne

 

Ben jij al een aantal weken zwanger en wil je graag weten wat het wordt? Wat is er dan leuker dan dit op een originele manier te onthullen aan jezelf en jouw familie en vrienden? In Amerika is het al heel gewoon om een zogenaamde gender reveal party te geven. Een soort babyshower (waar ook mannen bij aanwezig mogen zijn) om het geslacht van je baby bekend te maken. Om dit op een leuke manier te doen zijn er tal van leuke accessoires te koop. Maar de allerleukste vinden wij toch wel de ballonnen met de tekst “he or she, pop to see” en roze of blauwe confetti erin.

♥ Tip: Als je het zelf ook pas op het onthul moment wilt weten kun je de verloskundige vragen het geslacht op te schrijven en één persoon in vertrouwen te nemen om de ballonnen te vullen of de taart te bestellen.

In dit uber schattige filmpje zie je zo’n populaire ballon met confetti:

Bestel jouw gender reveal ballon(nen)!

Wil je nou zelf ook zo’n leuke gender reveal party geven? Dan kan deze “He or she, pop to see” ballon niet ontbreken!! En het leuke is…je kunt ze bij ons bestellen!
Kosten bedragen € 5,95 per ballon of € 9,95 voor een set van twee ballonnen.

En vergeet niet te filmen want je eigen reactie (en nog leuker, die van je vent) is onbetaalbaar!!

 

Heb jij ook een originele gender reveal gedaan? Deel je foto’s met ons op facebook en maak kans op een gaaf speenkoord met de naam van jouw boy or girl.

Irene

’s Ochtends vroeg rond half zes werd ik wakker met pijn in mijn buik. Door mijn eerdere bevalling wist ik zeker dat hetgeen ik voelde een wee was. Het was begonnen! Ons kindje zou vandaag geboren worden.

Ik stapte onder de douche omdat dat voor mij bij de vorige bevalling verzachtend werkte. Toen ik de slaapkamer weer in kwam wist mijn man dat het zover was, want alleen bij mijn vorige bevalling stond ik ook zo vroeg onder de douche (normaal houd ik nogal van uitslapen en krijg je mij m’n bed niet zomaar uit ?). Onze dochter ging die dag naar de opvang. Samen hebben we haar weggebracht. We gaven aan dat ze misschien door oma opgehaald zou worden, omdat er een grote kans was dat ze vandaag grote zus zou worden. Toen we weer thuis waren heb ik mijn man naar het werk gestuurd. Hij vroeg nog of we de verloskundige niet moesten bellen. Maar ik zei dat dat nog niet nodig was. De vorige keer hadden we pas na uren gebeld en toen de verloskundige kwam had ik nog maar één centimeter ontsluiting. Ik wilde niet weer te vroeg bellen.

Alleen in bed

Toen hij weg was ging ik op bed liggen, met een kruik, in de hoop nog even te kunnen slapen. Door de terugkerende pijn in mijn rug (rugweeën) zat dat er helaas niet in. De pijn werd erger en regelmatiger. Ondertussen zat ik op de WhatsApp met een vriendin van mij, die thuis zat omdat ze niet lekker was. Ik wilde nog niet verklappen dat de bevalling begonnen was, dus stuurde ik dat ik lekker in bed lag. Rond twaalf uur belde mijn man weer en ik zei hem dat ik veel last had en het toch wel fijn zou vinden als hij thuis kwam, dan hoefde ik dit niet in mijn eentje te doorstaan.

Hij regelde gelijk vervanging op het werk en kwam naar huis toe. Ik wilde wachten met de verloskundige bellen totdat hij thuis was. Ondertussen moest ik voor de zoveelste keer naar het toilet en op dat moment werden de weeën zo heftig en opeenvolgend dat ik niet meer van het toilet af kon komen. Toen de weeën weer iets wegzakten ben ik snel naar de slaapkamer gegaan. Wachten op mijn man hield ik niet meer vol dus heb ik toch de verloskundige maar gebeld.

Ze vroeg hoe mijn vorige bevalling was verlopen en hoe lang het geduurd had. Nadat ik dat verteld had, dacht de verloskundige dat het wel snel zou kunnen gaan. Ze kwam er gelijk aan. Omdat ik graag in het geboortehotel wilde bevallen zei ze dat ik daar ook wel vast naar toe mocht gaan. Met mijn vorige bevalling in mijn achterhoofd besloot ik toch nog thuis te blijven. Ik had waarschijnlijk nog tijd zat.

Nog even scheren

Om één uur kwam mijn man thuis en vond mij heupwiegend en hangend aan het bed. Hij heeft me op bed gelegd en vroeg of ik het erg vond als hij zich nog zou scheren?! Ja hoor, daar denkt hij dan weer aan op zo’n moment.

De verloskundige kwam een kwartier na mijn man binnen en het bleek de vrouw te zijn die ook mijn eerste bevalling heeft gedaan. Ze wilde mijn ontsluiting controleren, alleen dat duurde even omdat mijn weeën maar niet minder werden. Eindelijk kon ze voelen. ‘Je zit nu op 8 à 9 centimeter’ zei ze. Wow, dat ging wel heel snel ineens. De uitdrijving zoals het genoemd wordt (ik blijf het toch een heel raar woord vinden) kon ieder moment beginnen. Ik mocht nog naar het geboortehotel toe, alleen was er wel een kans dat het hoofdje van mijn zoon in die tijd zo ver zou indalen dat zitten niet meer mogelijk was. Dat was geen fijn vooruitzicht en door de constante pijn kon ik ook het bed niet meer af komen. Ik ging helemaal nergens meer heen!

Thuis bevallen

Snel moest de verloskundige alle benodigde spullen pakken en de kraamverzorgster bellen. Mijn man werd naar beneden gestuurd om handdoeken, vuilniszakken en emmers te halen. Ik werd opzij geschoven zodat ze de vuilniszakken onder het laken konden leggen. De kraamverzorgster kwam in de tussentijd ook binnen en toen ging het snel. De verloskundige controleerde weer mijn ontsluiting en ik zat op tien centimeter. Mijn vliezen werden gebroken en het persen kon beginnen.

Dankzij mijn vorige bevalling wist ik nu hoe ik moest persen. Dit keer hoopte ik er zonder een kop vol bloeduitstortingen vanaf komen. Doordat mijn lichaam al een eerdere bevalling had meegemaakt leek het makkelijker te gaan. Ik had in ieder geval het gevoel dat onze zoon ook werkelijk steeds iets verder naar beneden zakte. Eindelijk kwam daar zijn hoofdje, maar toen stopte de wee en moest ik van de verloskundige stoppen met persen. Daar lag ik op bed, wachtend op de volgende wee, met het hoofdje van mijn zoon al voor een gedeelte op de wereld en het andere gedeelte nog niet. Wat deed dat verschrikkelijk pijn. Ik wilde zo graag persen, zo graag van die pijn af, maar ik moest wachten op de volgende wee. De volgende wee liet maar op zich wachten en ik werd gek van de pijn. ‘Ik trek het niet meer, het doet zoveel pijn’.

De verloskundige probeerde mij gerust te stellen en zei dat ik toch echt nog even moest volhouden. Er is nog door mijn hoofd gegaan dat ik gewoon kon doen alsof er een wee kwam, maar dat heb ik uiteindelijk niet gedaan. Achteraf maar goed ook, als ik door was gegaan zonder een wee was ik hoogst waarschijnlijk finaal uitgescheurd. En zoals alle vrouwen weten die ook maar iets zijn uitgescheurd, dat wil je echt niet! Eindelijk kwam er weer een wee en daarmee kwam onze mooie zoon Nova ter wereld.

Tijdens de zwangerschap heb ik me zo vaak afgevraagd of het mogelijk was of ik van een ander kind net zoveel kon houden als van mijn first born. Ik kon het me niet voorstellen, maar vanaf het moment dat Nova in mijn armen lag wist ik dat het dus echt kon. Ik hield gelijk zoveel van hem (en dat doe ik nog steeds).

Een paar uur later haalde mijn man onze dochter op van het kinderdagverblijf. Ze kwam binnen met een glinstering in haar ogen en de grootste glimlach die ik ooit had gezien, wat was ze trots op haar kleine broertje.

Jody

Helaas ben ik van nature niet gezegend met een goede bos haar, dus toen mijn haar tijdens de zwangerschap steeds voller leek te worden, kon ik mijn geluk niet op. Waar ik mijn haar normaal gesproken het liefst in een knot of vlecht draag om het nog iets te laten lijken, kon ik tijdens de zwangerschap zelfs mooie krullen zetten (en die bleven nog zitten ook!).

Natuurlijk kende ik de verhalen over haaruitval na de zwangerschap, maar ik heb ook verhalen gelezen van mensen waarbij de extreme haaruitval uit bleef. Toen ik zo’n 12 weken na de bevalling nog steeds een voor mijn doen volle bos had, kreeg ik goede hoop.

Maar net op het moment dat ik begon te denken dat ik wel eens één van die gelukkigen kon zijn, begon mijn haar weer uit te vallen. En niet zo’n beetje ook! Dagelijks lag het doucheputje helemaal vol. Natuurlijk ben ik naar de drogist gerend en heb ik voedingssupplementen en speciale shampoos ingeslagen, maar dat mocht niet meer baten. Ik was doodsbang dat ik nóg minder haren zou overhouden dan voor de zwangerschap. Inmiddels heb ik mijn oude coupe weer terug. Het positieve hieraan? Ik ben nu blij met mijn dunne, maar vertrouwde bosje haar!
Reden om uit te zoeken hoe dat nou zit en of ik na een eventueel volgende zwangerschap iets kan doen om de haaruitval tegen te gaan.

Haaruitval

Als je niet zwanger bent, verlies je dagelijks zo’n 50 tot 100 haren. Tijdens de zwangerschap, en dan met name tussen de 4e en 8e maand, maakt je lichaam veel oestrogeen aan, en dat hormoon zorgt ervoor dat je minder haren verliest. Enkele weken na de zwangerschap, wanneer je hormoonspiegel weer langzaamaan terugkeert naar normale waarden, en je dus minder oestrogeen in je lichaam hebt, verliezen de meeste vrouwen de “extra” haren die in de zwangerschap bleven zitten.

Wanneer krijg je je oude bos haren weer terug?

Elke haar zit zo’n 2 tot 6 jaar op je hoofd. Je haar groeit gemiddeld 1,25 cm per maand. Dat betekent dus, dat wanneer in korte tijd veel haren uitvallen, het best even kan duren voor je je eigen bos weer terug hebt.

Wat kun je doen om haaruitval na de zwangerschap te voorkomen?

Een dooddoener. De haaruitval is helaas niet volledig te voorkomen, leert een rondje Googelen me. Wel vond ik diverse tips, die de uitval hopelijk kunnen minimaliseren. Of het echt werkt? Geen idee, maar ik ga het tijdens en na een eventueel volgende zwangerschap zeker proberen!

Tips

 1. Vermijd stress en slaap voldoende (dooddoener nr. 2! Hoe dan? Met een baby?).
 2. Draag je haar liever niet in strakke staarten, knotten en vlechten, dat schijnt haaruitval en haarafbreuk te kunnen verhogen (Euhm, juist ja. Die had ik eerder moeten weten).
 3. Let op je voeding. Eet zo gevarieerd en gezond mogelijk (Na 9 maanden geen zalm, carpaccio, drop en wijn, ben ik mijn boekje misschien iets te buiten gegaan. Een wijze les voor een volgende keer).
 4. Neem tijdens de zwangerschap al voedingssupplementen in, voor gezond haar. Check wel even goed of de specifieke supplementen geslikt mogen worden tijdens de zwangerschap!
 5. Investeer niet (veel) in speciale shampoos en lotions. De effecten daarvan zijn niet wetenschappelijk bewezen.

Heb jij nog tips die bovenstaand niet genoemd zijn en die voor jou hebben gewerkt? Ik hoor het graag ?

Nadia