Nee niet doen

Waar ik de afgelopen tijd heel erg goed in ben geworden is het woordje “NEE!”. (Met op de 2e en 3e plaats ”hou op” en “niet doen!!”). Mijn dochter zit namelijk in de uber vervelende uittest-fase. Ik weet dat dit een hele belangrijke ontdek fase is waarin ze veel nieuwe vaardigheden leert maar het kan soms echt mega irritant zijn. Ze kan zelf nog geen woord uitbrengen en lopen gaat ook nog niet vlekkeloos maar het uittesten van (onder andere) mama’s geduld wordt zeer vakkundig beoefend.

 • Nee! Niet met je vingers in het stopcontact
 • Hou op! Dat krentenbolletje hoeft niet tien keer op de grond gegooid te worden. (Krentenbol kan vervangen worden door; fles, tandenborstel, speelgoed, luier, telefoon…)
 • Niet doen Hanna, je vingers horen niet tussen de deur
 • Nee! Het water hoort in bad, niet op de grond
 • Hou op, blijf af! Je hoeft de robotstofzuiger écht niet te helpen!
 • Niet doen schat, die bril hóórt op mijn hoofd en hoeft echt niet kapot
 • Neeneeneeeeee… Niet wegkruipen als ik zeg dat je naar bed moet jij kleine dondersteen!
 • AU! Hou op. Het doet pijn als je met je vingers in mijn ogen prikt hoor
 • Niet doen! Blijf daar. Ik wil nu echt even een keer alleen naar de WC
 • Nee! Niet aan m’n bos bloemen zitten. Hé, het hoeft niet kapot
 • Hou op Hanna, je weet dat je niet met die afstandsbediening mag gooien
 • Niet doen! Blijf op het gras. Het doet pijn als je met blote benen over de klinkertjes kruipt en dat weet je best
 • Nee! Oh nee, niet die rode pastasaus uitspugen op je nieuwe shirt (en de stoel, en de vloer)
 • Niet doen! Met die kleine vette tengeltjes tegen de net schoongemaakte spiegel
 • Hou op MET ETTEREN!! AAHHGGGGG

Hebben jullie ook van die kleine duiveltjes die af en toe gewoon expres niet willen luisteren? Ondanks dat ik weet dat ze dit niet doet om mijn geduld te testen maar om te ontdekken wat oorzaak en gevolg zijn vind ik het behoorlijk irritant af en toe. Maar voor deze momenten herhaal ik een bekend mantra in mijn hoofd. “Het is maar een fase” “Het is maar een fase” “Het is maar een fase”…..

Irene