Toen mijn dochter een half jaar oud was en “goed” zelfstandig kon zitten, begon het bij mij te kriebelen. IK WILDE FIETSEN! Niet meer verplicht álles lopend of met de auto doen, maar heerlijk op de fiets. Oh, wat keek ik daar naar uit! Bovendien leek het me ontzettend gezellig zo samen met mijn dochter op de fiets. Maar omdat we net de winterperiode in gingen, werd mijn geduld nog even op de proef gesteld.

In februari, met het mooie weer in aantocht, en een dochter die inmiddels ook zelf ging zitten en geruime tijd kon blijven zitten, werd het hoog tijd om voor het eerst te gaan fietsen.

Ik kocht een gaaf (universeel) fietszitje van het relatief nieuwe merk Urban Iki (aanrader: check it out!) en zette manlief aan het werk om het zitje te installeren, zodat ik eindelijk op pad kon. Dacht ik…

Universeel. Of toch niet?

Helaas was mijn fietszitje toch niet zo universeel als werd aangekondigd, en kregen mijn vriend en ik deze met geen mogelijkheid op mijn fiets geïnstalleerd. Dus op naar de fietsenmaker in de hoop dat hij kon helpen. Helaas beaamde de fietsenmaker dat het onbegonnen werk was: dit fietszitje kon niet op mijn fiets. Dikke. Vette. Teleurstelling!
Maar toen de fietsenmaker andere fietszitjes van de bekende merken probeerde, bleek het niet speciaal aan mijn zitje te liggen, maar aan mijn fiets. ZUCHT.

Op zoek naar een andere fiets dus. Weken heb ik getwijfeld: mamafiets of toch een gewone, elektrisch of niet elektrisch, nieuw of tweedehands, zwart of wit… keuzestress!

Een nieuwe fiets, waar moet je op letten?

Ik heb uiteindelijk gekozen voor de (in mijn ogen) hippe Gazelle Bloom. Een mamafiets, omdat dit  toch wel wat voordelen heeft ten opzichte van een gewone fiets. Maar ook als je voor een “normale” fiets gaat, zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten of keuzes die je kunt maken, die het leven van een fietsende mama toch net even ietsje makkelijker maken:

Stuurslot

Een mamafiets heeft deze mogelijkheid bijna altijd, maar er zijn ook gewone fietsen waar een stuurslot op gezet kan worden. Een stuurslot is handig wanneer je je kind in het fietszitje wilt zetten: het stuur kan dan niet wegdraaien. (Minder handig is het wanneer je even snel zelf met de fiets (zonder kind) weg wilt, en het slot staat er nog op).

Dubbele standaard

Hierdoor staat de fiets rechtop, en bovendien is de fiets een stuk stabieler dan wanneer die op een enkele standaard staat. Een dubbele standaard zit op elke mamafiets, maar ook onder vrijwel iedere gewone fiets kan deze geplaatst worden voor een paar tientjes. Aanrader!

Ruimte tussen zadel en stuur

Let op dat de ruimte tussen het zadel en het stuur zo groot mogelijk is. Erg prettig als je je niet elke keer met op- en afstappen tussen het zitje en het zadel door hoeft te wurmen. Heb je een normale fiets op het oog? Je kunt er eventueel een speciaal stuur op laten zetten voor extra ruimte. (De fietsenmaker heeft mij dit ook aangeboden op mijn oude fiets, maar ik vond het geen gezicht. Het oog wil ook wat, toch?!)

Dikke(re) banden

Geen noodzaak, maar hoe dikker de band, hoe meer grip op de weg.

Lange bagagedrager

Let op dat de bagagedrager van je nieuwe fiets lang genoeg is om (in de toekomst) een fietszitje achterop de fiets te bevestigen. Bij mijn oude fiets had dit niet standaard gepast, en had ik een bagagedragerverlenger (lekker woord voor Scrabble) moeten plaatsen. En dat vond ik dus weer geen gezicht!

Versnellingen

Mamafiets of niet: versnellingen zijn in mijn ogen een absolute must! Want kind voorop, een windscherm dat zorgt voor extra tegendruk, een buggy achterop én dan nog je eigen gewicht wat je vooruit moet zien te krijgen…. Dat is onbegonnen werk zonder versnellingen! De meeste mamafietsen hebben minimaal drie versnellingen, maar mijn tip: neem er zo veel mogelijk ?!

Elektrisch aangedreven

Ben je van plan om veel te gaan fietsen, of moet je lange afstanden afleggen op de fiets, denk dan goed na over een elektrische fiets! Ik zelf heb besloten voor een normale (niet elektrisch aangedreven) mamafiets te gaan. Deels omdat ik het prijsverschil erg groot vond, maar ook omdat je met een elektrische fiets hogere snelheden behaalt en ik twijfelde over de veiligheid hiervan. Bovendien, als mijn dochtertje wat groter is en zelf mee kan fietsen, kan zij het tempo van een elektrische fiets nooit bijhouden.
Ik heb geen spijt van mijn keuze en ben blij met mijn fiets, maar ik moet bekennen dat ik een extra motortje geen overbodige luxe zou vinden!

Oké een nieuwe fiets is dus niet zomaar aangeschaft. Genoeg keuzes te maken! Maar geloof me, het is de moeite waard. Inmiddels ben ik helemaal happy met mijn keuze…
Heb jij nog tips die eigenlijk niet mogen ontbreken in bovenstaand rijtje? Ik hoor het graag!

Nadia