Kinderopvang

De perfecte kinderopvang is niet zomaar gevonden. Los van het feit dat je gigantisch kritisch bent (want niemand kan zo goed voor jouw kindje zorgen als jij zelf), zijn er tig keuzes die je moet maken. Daarom hier een kinderopvang-vergeet-hier-niet-aan-te-denken-lijstje:

#1 Kosten

Als je het kan redden met de opvang bij opa en oma, een suikertante of lieve vriendinnen dan scheelt dat natuurlijk aardig in de portemonnee. Heb je een andere vorm van kinderopvang nodig dan is het verstandig om de prijzen eens te vergelijken. De kosten kunnen namelijk aardig uiteen lopen. Het uurtarief van een gastouder ligt bijvoorbeeld lager dan het uurtarief bij een groot kinderdagverblijf.

BOinK (de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang & Peuterspeelzalen) biedt een mooi overzicht van de kosten per opvangsoort.

♥ Tip: vergeet niet te controleren of je recht hebt op kinderopvangtoeslag, dit kan een hoop schelen.
♥ Tip: verras opa, oma of iemand anders die regelmatig oppast eens per jaar met een leuk bedankje.

#2 Kleinschalig of groot

De mogelijkheden zijn eindeloos. Bij een gastouder is de groep vaak klein. Simpelweg, omdat het maximum aantal kindjes dat je in je eentje mag opvangen beperkt is. De groepen bij een kinderdagverblijf zijn daarom vaak groter. Meestal maken ze het onderscheid tussen horizontale groepen (kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd) en verticale groepen (kinderen van verschillende leeftijden). Kortom, genoeg keuze. Wat past bij jullie?

♥ Tip: als het de eerste keer is dat je gaat oriënteren op de mogelijkheden binnen de kinderopvang, probeer dan verschillende vormen te bekijken en vergelijk ze met elkaar. Soms kan het je, verrassend genoeg, op andere ideeën brengen.

#3 Pedagogisch beleid

Elke kinderopvangorganisatie is verplicht om een pedagogisch beleidsplan op te stellen. Dat klinkt misschien wat zwaar, maar hierin wordt de visie op de opvoeding en ontwikkeling van de kinderen beschreven. Het is niet verkeerd om het beleid eens door te lezen. Sluit het aan bij jullie ideeën over de opvoeding? Staat bij de opvang vrijheid-en-blijheid centraal en hechten jullie waarde aan structuur en regelmatig, dan is het misschien niet de juiste match. Vergeet ook niet te vragen wat je in de dagelijkse praktijk merkt van de visie (of staat het alleen mooi op papier?). Wat gaat je kindje ervan merken?

#4 Afstand

Het kan verstandig zijn om te kiezen voor een opvang die op de route ligt naar het werk. Niets is namelijk zo irritant dan (na een chaotische ochtend waarbij iedereen binnen no time schoon, aangekleed en gegeten en al op tijd in de auto moet zitten) eerst naar de andere kant van de stad te moeten rijden om de kids weg te brengen voordat je ein-de-lijk richting je werk kan gaan.

♥ Tip: heb je één autostoel en meerdere auto’s? Vergeet de autostoel dan niet achter te laten bij de opvang, dan kan het je in ieder geval niet gebeuren dat je de kleine wilt ophalen maar hem niet mee kunt nemen naar huis (ik spreek uit ervaring).

#5 Plek voor de volgende?

Dit is typisch zo’n punt waarvan je denkt ‘waarom heeft niemand dit tegen me gezegd?!’ Toen we voor onze oudste op zoek waren naar goede kinderopvang kozen we met volle overtuiging voor een gastouder. Kleinschalig, huiselijk, persoonlijk contact. Perfect dachten we. En dat dachten er meer, want de gastouder zat eigenlijk altijd aan het maximum aantal kindjes wat ze mocht opvangen in haar eentje. Toen onze tweede op komst was bleek ze dus geen plek te hebben om hem na mijn verlof op te vangen. Twee kinderen op twee verschillende opvanglocaties leek ons verre van ideaal, en dus moesten we noodgedwongen afscheid nemen van onze vertrouwde gastouder.

#6 Flexibel

Een vergadering of cursus op je vrije dag? Soms moet je je werkdagen omruilen. Het is dan wel zo handig als de kinderopvang flexibel is en de kids een keer op een andere dag kunnen komen.

♥ Tip: kijk goed in het contract na hoe het precies zit met ziekte, een keer niet komen of een dag omruilen.

#7 Tijden

Bedenk van te voren hoe laat je je kindje wil brengen en ophalen. Past dit binnen de openingstijden van de kinderopvang die je op het oog hebt?

#8 Wachtlijst

In sommige regio’s in het land of op bepaalde ‘gewilde’ kinderopvanglocaties zijn wachtlijsten. Oriënteer je daarom zo vroeg mogelijk (tijdens je zwangerschap al!). Je wilt niet eindeloos op een wachtlijst belanden en de tijd moeten overbruggen met kinderopvang waar je eigenlijk niet helemaal achter staat.

#9 Wennen

Onze dochter was bijna twee jaar toen we de overstap maakten van gastouder naar kinderdagverblijf. We hadden ons er wel op ingesteld dat ze ‘even’ moest wennen aan de nieuwe plek, maar dit duurde langer dan verwacht. Tweejarigen zijn zich immers bewust van het afscheid van papa en mama en beseffen zich maar al te goed dat ze pas eind van de dag worden opgehaald. Het heeft drie maanden geduurd voordat we onze dochter voor de eerste keer niet-huilend in de armen van de juf achter lieten. En, een intens verdrietig kind achterlaten bij de opvang is NIET leuk (regelmatig reed ik met tranen in mijn ogen weg naar mijn werk).

#10 Intuïtie

En dan kun je nog zo’n wel overwogen keuze hebben gemaakt op basis van de bovenste 9 punten…hoogstwaarschijnlijk kies je toch iets op basis van je intuïtie. Je moet er een goed gevoel bij hebben. Want je wil de zorg van jouw pareltje(s) écht niet uit handen geven aan iemand waarbij je geen goed gevoel hebt.

Ben ik nog iets vergeten? Laat het me weten.

Muriël