Snoephuisje

In kerstfilms zie je vaak van die mooie snoephuisjes voorbij komen. Dat geeft toch een extra kerstgevoel. Het leek me zo leuk om er ook één te maken, maar ik was ook bang dat het veel werk was en lastig te maken zou zijn. Ik ben nou eenmaal niet zo’n bakkoningin dus het gaat al gauw mis bij mij.

Nou ik had het mooi mis! Het is zo makkelijk om te maken, dat het zelfs mij (met hulp van mijn dochter) is gelukt! Door de vele opties kun je het zo moeilijk of makkelijk maken als je zelf wilt.

Een huisje van snoep maken!

De kinderen zullen het geweldig vinden. Het is perfect om te doen op een koude regenachtige dag (en daar hebben we er genoeg van!). Dus snel aan de slag met onderstaande uitleg.
Je kunt het jezelf makkelijk maken door een pak zandkoekjesdeeg te kopen. Volg de instructie op de verpakking totdat je het deeg hebt en volg verder de onderstaande uitleg.

Voor de die-hard bakkers onder ons, op Laura’s Bakery vond ik een goed recept voor gingerbread. Hier het recept om het zelf te maken.

Wat heb je nodig voor het huisje?

  • 500 gram bloem
  • 160 gram suikerstroop (pannenkoekenstroop)
  • 225 gram boter
  • 160 gram bruine basterdsuiker
  • 1 ei
  • 1 eidooier
  • 1 eetlepel gemberpoeder
  • 1 eetlepel kaneel
  • 2 theelepels nootmuskaat
  • Snufje zout
  • Snoep/versiering
ingrediënten

Wat heb je nodig voor de royal icing?

  • Eiwit van één ei
  • Poedersuiker

♥Tip: Je kunt de royal icing ook kant en klaar in de winkel kopen.

Hoe ga je te werk?

  • Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
  • Meng de boter, suiker en stroop tot een romig mengsel.
  • Voeg de eieren toe en roer goed tot alles is opgenomen.
  • Meng de bloem, gember, kaneel, nootmuskaat en zout alvast door elkaar in een aparte kom. Dit voeg je in delen toe aan het andere mengsel.
  • Het deeg blijft door de stroop redelijk plakkerig.
  • Laat het deeg minimaal een half uur rusten in de koelkast.

♥Tip: ’s avonds het deeg maken zodat je de volgende ochtend gelijk kunt beginnen.

  • Maak een mal van een huisje of download onze mal.
  • Verwarm de oven voor op 190 graden.
  • Rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 1 centimeter.
  • Snijd het deeg uit met behulp van de mal.

♥Tip: leg na het uitsnijden van het huisje het deeg nog even in de koelkast, dit zorgt ervoor dat het deeg in de oven zo min mogelijk uitloopt.

  • Bak het deeg in ongeveer 15 minuten goudbruin.
  • Maak de royal icing.
  • Snijd de delen van het huisje bij waar nodig.
  • Plak het huisje vast met royal icing (eerst de muren, als dit droog is het dak vastplakken).
  • Het huisje stutten totdat het goed droog is (ik heb er boeken tegen aangelegd).
  • Versieren maar… (al het lekkers plak je vast met de royal icing).

Veel succes, en vooral veel plezier met het maken van het huisje.

Laat jullie mooie creaties zien in een reactie.

Jody